Mežistrādes blakusproduktu biorafinēšana polifenolus saturošu ekstraktu iegūšanai - Mieze, Reičela (Latvijas Universitāte, 2024)
Viens no risinājumiem ilgstpējīgas attīstības nodrošināšanai ir bioekonomikas koncepta ieviešana un izpilde. Bioekonomikas stratēģija mežsaimniecības nozarē nozīmē mežizstrādes atlikuma pārstrādi lai resursi tiktu pilnībā izmantoti un no tiem varētu ražot augstas pievienotās vērtības produktus. Bakalaura darba ietvaros tika pētītas iespējas iegūt polifenolu saturošus ekstraktus no Latvijā savvaļā augošo skujkoju – Parastās priedes (Pinus sylvestris L.) un Parastās egles (Picea abies) skujām. Kopā iegūti 24 egles un 24 priedes ekstraktu paraugi, kas ekstrahēti ar sešiem dažādiem šķīdinātājiem, lai noteiktu vispiemērotākos ekstrakcijas apstākļus polifenoliem. Darbā tika izmantota Folina-Šikoltē (Folin-Ciocalteu) metode, lai noteiktu polifenolu daudzumu ekstraktos. Pētījuma ietvaros tika noskaidrots, ka optimālākais ekstrakcijas ilgums, veicot ultraskaņas ekstrakciju, ir no 30 līdz 60 minūtēm, un visefektīvākais šķīdinātājs ir 50% acetons.

One of the solutions for ensuring sustainable development is the introduction and implementation of the bioeconomy concept. The bioeconomy strategy in the forestry sector means the processing of logging residues so that the resources are fully utilised and high added value products can be produced from them. Within the framework of the bachelor's thesis, the possibilities of obtaining polyphenol-containing extracts from the needles of Scots pine (Pinus sylvestris L.) and Norway spruce (Picea abies) which are widely found in Latvia were investigated. A total of 24 spruce and 24 pine samples were extracted with six different solvents to determine the most sutiable extraction conditions for polyphenolics. Folin-Ciocalteu method was used to determine the amount of total polyphenols. As part of the research, it was found that the optimal duration of extraction by ultrasonic extraction is from 30 to 60 minutes, and the most effective solvent is 50% acetone.
Biorefining of forestry by-products for extraction of polyphenols
Keywords: Vides zinātne; bioekonomika; Pinus sylvestris L.; Picea abies; ekstrakcija; polifenoli