Sarkanie partizāni Latvijas teritorijā Neatkarības kara laikā 1919-1920 - Āva, Uldis (Latvijas Universitāte, 2018)
Sarkanie partizāni Latvijas teritorijā Neatkarības kara laikā 1919–1920. Āva, U., zinātniskais vadītājs dr. hist., profesors Jēkabsons, Ē. Maģistra darbs, 90 lpp., 4 pielikumi, 5 attēli. Latviešu valodā. Darbā pētītas dažādas sarkano partizānu īstenotās darbības Latvijas teritorijā Neatkarības kara laikā, kā arī Pagaidu valdības cīņa pret viņiem. Kā galvenās sarkano partizānu aktivitātes var minēt politisko aģitāciju, diversiju darbību, izlūkošanu un uzbrukumus nelielām pretinieka vienībām. Savukārt Pagaidu valdības darbība lielākoties bija vērsta uz vietējo iedzīvotāju atbalsta iegūšanu, partizānus atbalstošo komunistisko pagrīdes organizāciju likvidēšanu un militāru operāciju pret partizānu pulciņiem īstenošanu.

Red partisans in Latvia during the War of Independence 1919–1920. Āva, U., scientific supervisor dr. hist., professor Jēkabsons, Ē. Master thesis, 90 p., 4 additions, 5 images. In Latvian language. The thesis researches the different activities practised by red partisans in Latvia during the War of Independence, as well as the Provisional Government’s fight against them. Among the main partisan activities were political agitation, diversions, intelligence gathering and organising attacks against small enemy detachments. The Provisional Government was focused on gaining the support of the local populace, destroying communist underground organizations that support the partisans and organizing military operations against partisan units.
Red partisans in Latvia during the War of Independence 1919-1920
Keywords: Vēsture; Latvijas Neatkarības karš; Pagaidu valdība; Padomu Latvija; partizāni; Latvijas armija