Krafta un organosolva lignīnu reaģētspējas izpēte ar 4,4`-difenilmetāna diizocianātu un iegūto produktu raksturojums - Krūmiņa, Lelde (Latvijas Universitāte, 2010)
Šajā darbā ir pētīti divu komerciālo lignīnu (krafta lignīns – Lignoboast, Zviedrija un organosolva lignīns – Alcell, Kanāda) reaģētspēja ar 4,4'–difenilmetāna diizocianātu (MDI) sausā dioksāna vidē. Kā katalizators izmantots alvas organiskais savienojums – alvas dibutildilaurāts. Reakcija noritēja argona atmosfērā 25°C temperatūrā, -NCO grupu saturs reakcijas maisījumā ~0,3 mol/L un NCO/OH attiecība bija 1:1. Iegūtos produktus raksturo ar elementanalīzi, FTIS spektriem, analītisko pirolīzi, termogravimetriju, diferenciālo skenēšanas kalorimetriju.

In this work the reactivity of two types of commercial lignins (kraft lignin – Lignoboast, Sweden and organosolv lignin – Alcell, Canada), with 4,4'-diphenyl methane diisocyanate (MDI) in the pure dioxane media were investigated. Dibytil tin dilayrate was used as catalyst. The reaction was proceeded in argon atmosphere at 25 oC temperature , -NCO group content in mixture of rection was ~0,3 mol/l and NCO/OH ratio equal 1:1. Obtained products were characterized by using element analysis, FTIR spectrum, analytical pyrolysis, thermogravimetry, differential scanning calorimetry methods.
Study of the reactivity of kraft and organosolv lignins with 4,4`-diphenylmethane diisocyanate and characterization of obtained products
Keywords: Ķīmija