Transkulturālu pacientu aprūpe ķirurģijas nodaļā - Niedre, Anda (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbā „Transkulturālu pacientu aprūpe ķirurģijas nodaļā” veikta literatūras avotu un citu informācijas resursu analīze par transkulturālu pacientu aprūpes nodrošināšanu un to ietekmējošiem faktoriem. Pētījuma mērķis ir noskaidrot transkulturālu pacientu aprūpes nodrošināšanu māsu praksē ķirurģijas nodaļā. Izvirzītais pētījuma jautājumi ir: Kā tiek nodrošināta transkulturālu pacientu aprūpe ķirurģijas nodaļā un kāda ir galvenā aprūpes problēma, nodrošinot pacientiem transkulturālu aprūpi? Darbā tika izmantota kvalitatīvā pētniecības metode, pētījuma instruments – intervija. Apkopojot iegūtos rezultātus noskaidrojās, ka māsu attieksme pret transkulturāliem pacientiem ir laba, taču saskarsmē traucē nepietiekošās svešvalodu un kultūru zināšanas. Darbs sastāv no 3 nodaļām un 4 apakšnodaļām, tajā ir ietverti 3 pielikumi, 9 tabulas un izmantoti 31 literatūras avots. Darbs uzrakstīts uz 36 lappusēm bez pielikumiem un 48 lappusēm kopā ar pielikumiem. Atslēgvārdi: transkulturālā aprūpe, perioperatīvā aprūpe, kultūrkompetence, stereotipi, starpkultūru komunikācija.

The Bachelor's Thesis “Transcultural Patient care in Surgical Nursing Practice” makes analysis of the sources of literature and other information resources on the transcultural nursing and its influencing factors. The Thesis aims to clear out the provision of transcultural nursing in nursing practice in the Department of Surgery. The research question is: How is transcultural nursing provided in the department of surgery and what is the main problem of care in providing patients with transcultural care? The Thesis uses the qualitative research method, the research tool is an interview. Summarizing the results, it became clear that the nurses' attitude towards transcultural patients is good, but insufficient knowledge of foreign languages and cultures hinders communication. The Thesis consists of 3 chapters and 4 sub-chapters, contains 3 appendices, 9 tables and 31 sources of literature. The Thesis is presented on 36 pages without appendices and 48 pages with appendices. Keywords: transcultural nursing, perioperative care, cultural competence, stereotypes, intercultural communication.
Trauscultural Patient care in Surgical Nursing Practice
Keywords: Medicīna; transkulturālā aprūpe; perioperatīvā aprūpe; kultūrkompetence; stereotipi; starpkultūru komunikācija