Kopīpašuma dalīšana - Masulis, Armands (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā ir veikta kopīpašuma izbeigšanas aktuālā un vēsturiskā tiesiskā regulējuma izpēte gan Latvijā, gan ārvalstīs, sniegta tā analīze un veikta salīdzināšana ar pastāvošo tiesu praksi. Nolūkā piedāvāt Latvijas situācijai piemērotāko kopīpašuma izbeigšanas tiesisko regulējumu, autors ir apzinājis aktuālākos kopīpašuma izbeigšanas problēmjautājumus un Civillikuma modernizācijas nolūkos ir izstrādājis konkrētas pantu redakcijas. Darbā ir sniegts pamatojums apstāklim, ka Civillikumā nostiprinātie principi attiecībā uz kopīpašuma izbeigšanu ne visos gadījumos nodrošina pilnīgu kopīpašnieku tiesību aizsardzību. Civillikumā esošais kopīpašuma dalīšanas veidu uzskaitījums ir nepilnīgs, turklāt atsevišķos kopīpašuma dalīšanas posmos pastāv iespēja nesamērīgiem kopīpašnieku interešu aizskārumiem, kā rezultātā kopīpašnieki bieži vien ir spiesti atteikties no kopīpašuma dalīšanas prasību celšanas. Apzināto problēmjautājumu risināšanai darbā tiek piedāvāts papildus kopīpašnieku tiesībām prasīt kopīpašuma dalīšanu, kas ir kopīpašuma izbeigšana pilnībā, paredzēt arī kopīpašnieku tiesības prasīt izstāšanos no kopīpašuma, kas ir kopīpašuma daļēja izbeigšana, ar to apzīmējot kopīpašnieka tiesības prasīt kopīpašuma izbeigšanu tikai attiecībā uz sevi. Darbā tiek arī piedāvāts paredzēt Civillikumā izstāšanās no kopīpašuma veidus, kas būtu atsevišķs un patstāvīgs tiesiskais regulējums, paredzot kopīpašuma daļēju izbeigšanu. Autors darbā ir arī analizējis un piedāvājis iekļaut Civillikumā plašāku tiesisko regulējumu attiecībā uz kopīpašuma izbeigšanas aizliegšanu. Tāpat darbā ir veikta analīze attiecībā uz tiesiskā regulējuma nepilnību novēršanu pie konkrētiem kopīpašuma dalīšanas veidiem.

The paper contains research and analysis of the current and historic legal regulation for the termination of the joint property both in Latvia and abroad, and the comparison of the subject issue is made with the effective case law. The author has studied the most topical problematic issues of the joint property termination for the purpose to propose the most appropriate legal regulation for the joint property termination in Latvia, and has designed the particular wording of various sections of the law for the purpose of the Civil law modernization. The paper offers arguments for the allegation, that the principles set forth in the Civil law in relation to the joint property termination do not always ensure the complete protection of rights of the joint property owners. Due to the fact that the Civil law provides an incomplete list of methods for the division of the joint property, a potential threat of the violation of the joint property owners’ rights arise in some stages of the joint property division, and the joint property owners as the result are often forced to refrain from pursuing the division of the joint property. In addition to the rights of the joint property owners to demand the division of the joint property, which is considered to be the termination of the joint property in full, the paper offers a solution of the problematic issues by ensuring the rights of the joint property owners to secede from the joint property, which is a partial termination of the joint property, and shall entitle the joint property owner to demand the termination of the joint property only in relation to himself/herself. The paper lists the succession methods from the joint property, which shall be set forth in the Civil law, shall constitute separate and independent legal regulation and shall provide for the partial termination of the joint property. In the course of the subject paper, the author has analyzed and proposed to include in the Civil law an extended legal regulation in relation to the prohibition of the joint property termination. In addition, the author has analyzed the elimination of deficiencies of the legal regulation in relation to the particular division methods of the joint property.
Division of Jointly Owned Property
Keywords: Tiesības