Tele-glaukomas skrīninga pielietošana optometrista praksē - Ļetko, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 60 lapaspusēm, satur 46 attēlus, 5 tabulas, 2 pielikumus, un 30 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt optometristu prasmes veikt glaukomas skrīningu, balstoties uz tele-optometrijas attēlu analīzi jeb neveicot redzes pārbaudi klātienē. Pētījumā piedalījās 62 Latvijas optometristi ar dažādu pieredzi un darba stāžu, tai skaitā 13 optometrijas profesionālās maģistratūras studenti. Dalībnieki veica tele glaukomas skrīninga testu speciāli izveidotā digitālajā platformā, kurā klasificēja 8 klīniskos gadījumus balstoties uz anamnēzi, labāko koriģētās redzes asumu, acu spiedienu, radzenes biezumu, redzes nerva fotogrāfiju, optiskās koherences tomogrāfijas skenējumu, un redzes lauka izmeklējumiem. Visi dalībnieki tele-glaukomas skrīninga testa klīniskos gadījumus klasificēja statistiski nozīmīgi atšķirīgi no “zelta standarta”. Pieredzējušo optometristu grupā bija novērojams augstāks atbilstības līmenis glaukomas slimības diagnostikā, tomēr skrīninga testa jutība un specifiskums bija zem 80%. Tika secināts, ka Latvijā ieviešot attālinātās redzes pārbaudes pakalpojumus, papildus būtu nepieciešamas tele glaukomas skrīninga apmācības redzes aprūpes speciālistiem.

The Master thesis is written in Latvian on 60 pages. It contains 46 figures, 5 tables, 2 appendices and 30 references to literature sources. The aim of the study was to evaluate tele optometry image analysis-based glaucoma screening skills among optometrists without a conduction of the eye examination in person. 62 Latvian optometrists with different background and work experience participated in the study, including 13 optometry professional master's students. Participants performed a tele glaucoma screening test on a specially designed digital platform, in which they classified 8 clinical cases based on anamnesis, best-corrected visual acuity, eye pressure, corneal thickness, optic nerve photography, optical coherence tomography, and visual field examinations. All participants classified clinical cases of the tele-glaucoma screening test statistically significantly different from the “gold standard”. In the group of experienced optometrists, a higher level of inter-rater agreement was achieved for the diagnosis of glaucoma, however, the sensitivity and specificity of the screening test were below 80%. It was concluded that with the introduction of remote eye examination services in Latvia, additionally there would be need for tele-glaucoma screening training for vision care specialists.
The Application of Tele-Glaucoma Screening in Optometric Practice
Keywords: Klīniskā optometrija; glaukoma; tele-optometrija; tele-glaukoma; skrīnings; optometristi