Jaunu 1,4 - dihidropiridīna atvasinājumu sintēze, to fiziko - ķīmiskais raksturojums un salīdzinājums - Pogulis, Andris (Latvijas Universitāte, 2013)
Jaunu 1,4-dihidropiridīna atvasinājumu sintēze, to fiziko-ķīmiskais raksturojums un salīdzinājums. Pogulis A., zinātniskais vadītājs M. Sc. Ruciņš M. Bakalaura darbs, 32 lappuses, 8 attēli, 1 tabula, 26 literatūras avoti. Latviešu valodā. 1,4-DIHIDROPIRIDĪNI, HANČA SINTĒZE, SADALĪJUMA KOEFICIENTS (logP) Veikta 1,4-dihidropiridīna (1,4-DHP) atvasinājumu sintēze, variējot alkilaizvietotāja ķēdes garumu 1,4-DHP 4- vai 3,5-vietās. Hanča reakcijā iegūti 2,6-dimetil-4-fenil-1,4-dihidropiridīna-3,5-dikarbonskābes didodecilesteris un 2,6-dimetil-4-oktil-1,4-dihidropiridīna-3,5-dikarbonskābes dietil-, diheksil-, dioktil- un didodecilesteri. Noteikts sadalījuma koeficients vairākiem 1,4-DHP atvasinājumiem, izmantojot augstefektīvās škidruma hromatogrāfijas un UV/Vis spektofotometrijas metodes. Dots savienojumu fiziko-ķīmisko īpašību raksturojums.

Synthesis of new 1,4-dihydropyridine derivatives, psysico–chemical characterisation and comparison. Pogulis A., supervisior M. Sc. Ruciņš M. Bachelor thesis, 32 pages, 8 pictures, 1 table, 26 literature references. In Latvian. 1,4-DIHYDROPYRIDINES, HANTZSCH SYNTHESIS, PARTITION COEFFICIENT (logP) Synthesis of 1,4-dihydropyridine (1,4-DHP) derivatives are performed with variations of alkyl chains at the positions 4- or 3,5- at the 1,4-DHP ring. 2,6-Dimethyl-4-phenyl-1,4-dihydropyridine-3,5-dicarboxilic acid didodecyl ester and 2,6-dimehyl-4-octyl-1,4-dihydropyridine-3,5-diccarboxilic diethyl-, dihexyl-, dioctyl- un didodecyl esters were obtained in Hantzsch reaction. High performance liquid chromatography and UV/Vis spectrophotometry methods were used for determination of partition coefficient of several 1,4-DHP derivatives. Physico-chemical properties of synthesised compounds are given.
Synthesis of new 1,4 - dihydropyridine derivatives, psysico - chemical characterisation and comparison
Keywords: Farmācija