Gastropoētika latviešu romānistikā - Ābele, Ingvilda (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī pētījuma priekšmets ir Anšlava Eglīša romāns “Homo novus”, Marģera Zariņa romāns “Viltotais Fausts jeb pārlabota un papildināta pavārgrāmata” un Laimas Kotas (ex Muktupāvelas) romāns “Šampinjonu derība”. Bakalaura darba pētnieciskā interese ir latviešu literatūrā atspoguļoto gastronomisko parādību nozīme un tradīciju maiņa dažādu laikmetu kontekstā, tādēļ minētie darbi tiek aplūkoti gastropoētikas aspektā. Bakalaura darba mērķis ir izmantoto gastropoētikas paņēmienu (teksta poētikas paņēmieni, ar kuriem tiek aprakstītas ar gastronomiju saistītas parādības (ēdiens, receptes, ēdiena pagatavošana, maltīte, bauda, ēdamtelpas, ēšanas piederumi u.c.)) atspoguļojums un salīdzinājums Anšlava Eglīša romānā “Homo novus”, Marģera Zariņa romānā “VF”, Laimas Kotas romānā “Šampinjonu derība”. Darba uzdevumi ir izpētīt pieejamos teorētiskos materiālus par gastronomiju un tās saistību ar literatūru, kā arī pētījumus par gastronomiju latviešu literatūrā, noskaidrot, kādi ir teksta poētikas paņēmieni, ar kuriem literāros tekstos tiek aprakstīta gastronomiskā realitāte, atlasīt romānos sastopamās gastronomiskās situācijas, analizēt un sistematizēt romānos lietotos gastropoētikas paņēmienus pēc to funkcijām.

The main object of this thesis is gastropoetics in three Latvian novels from three different time periods: “Homo Novus” by Anšlavs Eglītis, “Viltotais Fausts jeb pārlabota un papildināta pavārgrāmata” by Marģeris Zariņš and “Šampinjonu derība” by Laima Kota (ex Muktupāvela). The aim of the thesis is to investigate the meaning and functioning of phenomena related to gastronomy in the novels. In the thesis the gastropoetics (poetics used to describe phenomena related to gastronomy (food, recipes, cooking, meals, dining rooms, eating utensils e.t.c.)) used in each novel has been analyzed. The tasks in this thesis are the theoretical research of gastronomy in culture and its relationship with literature and the role of gastrocriticism and gastropoetics in Latvian literature. As a result, the gastropoetics used in all three novels revealed a system of different functions of phenomena related to gastronomy.
Gastropoetics in Latvian novels
Keywords: Filoloģija; gastrokritika; gastropoētika; latviešu literatūra; kulināristika