Anestēzijas ilgums un komplikāciju skaits agrīnā pēcoperāciju periodā pēc gūžas un ceļa locītavas protezēšanas - Čerpakovska, Krista Brigita (Latvijas Universitāte, 2020)
Ievads. Gūžas un ceļa locītavas osteoartrīta visefektīvākā ārstēšanas metode ir endoprotezēšana (EP). Pacientiem, kam ir aptaukošanās, būtiski palielinās ķirurģisko komplikāciju attīstības risks pēcoperācijas periodā. Darba mērķis. Konstatēt anestēzijas ilgumu un komplikāciju skaita palielināšanos pēc gūžas un ceļa EP pacientiem ar aptaukošanos (ĶMI>30 kg/m2). Materiāli un metodes. Retrospektīvā pētījumā tika analizēti pacientu vēstures dati,kam tika veiktas 300 gūžas un 300 ceļa locītavas EP no 2017.gada līdz 2019.gadam. Pacienti bija vecumā no 29 līdz 90 gadiem. Datu statistiskā analīze tika veikta, izmantojot IBM SPSS 21.0 versiju, darbā tika pielietota aprakstošā statistikas metode, par statistisko nozīmību tika uzskatīts, ja statistiskā ticamība p<0,05. ĶMI tika definēts trīs kategorijās- normāls svars (<24,99 kg/m2), liekais svars (25 - 29,99 kg/m2) un aptaukošanās (>30 kg/m2). Komplikācijas tika iedalītas piecās kategorijās- palielināts asins zudums, brūces lokāla reakcija, mehāniskas, trombotiskas un cita veida komplikācijas. Rezultāti. Vidējais vecums pie ceļa EP vīriešiem bija 68,10 gadi, bet sievietēm 69,07 gadi, vecums starp dzimumiem statiski ticami neatšķiras (p=0,396), savukārt pie gūžas EP vīriešiem- 60,78 gadi, bet sievietēm- 68,13 gadi (p=0,216). Vidējais anestēzijas ilgums ceļa EP gadījumā svārstījās no 3:01 (h: min) līdz 3:03,kas statistiski ticami neatšķiras (p=0,390), vismazāk pavadītais laiks anestēzijā tika konstatēts pie ĶMI<24,99 kg/m2. Gūžas EP vidējais anestēzijas ilgums bija no 2:36 līdz 2:50, kas statistiski ticami atšķiras (p=0,009). Pacientiem, kam veikta ceļa EP, normāls svars bija 5,67% (n=17), liekais svars 25,33% (n=76) un aptaukošanās 69% (n=197), komplikāciju skaits svārstījās no 24% līdz 29%. Pie gūžas EP 27% (n=81) pacientiem bija normāls svars, liekais svars 36,67% (n=110), bet aptaukošanās 36,33% (n=109), komplikāciju skaits svārstījās no 19% līdz 22%. Secinājumi. Anestēzijas ilgums palielinās pie gūžas EP, ja ĶMI pārsniedz 30 kg/m2 (34% līdz 37% pacientu gadījumu), un ASA skala atbilst II un III pakāpei, taču ceļa locītavas EP dati bija atšķirīgi un visilgākais laiks bija ar ĶMI 25-29,99 kg/m2 (22% līdz 31%). Visbiežākie komplikāciju veidi no visa komplikāciju skaita pie ceļa EP ir palielināts asins zudums (12% līdz 15%), citas kategorijas komplikācijas (7% līdz 11%) un brūces lokāla reakcija (2% līdz 5%), savukārt pie gūžas EP, galvenokārt, tikai palielināts asins zudums (17% līdz 19%). Pacientiem, kam ĶMI pārsniedz 30 kg/m2, gan pie ceļa EP (p<0,001) ir ļoti augsts risks attīstīties pēcoperācijas komplikācijām, gan pie gūžas EP ir novērojams augsts komplikāciju risks (p<0,001), izľemot 2017.gadu (p=0,059), kur visvairāk komplikācijas attīstījās, ja ĶMI ir robežā no 25 līdz 29,99 kg/m2.

Diploma work title- „Relationship between complicationas and duration of anesthesia in the early postoperative period after primary total hip and knee replacement”, author - Krista Brigita Cerpakovska, supervisor- Asoc.prof., Dr.med. Aleksejs Miscuks. Introduction. The most effective method of hip and knee osteoarthritis treatment is arthroplasty. Patients, who are obese, have a significantly increased risk of developing surgical complications in the postoperative period. Objective. To determine increase in the duration of anesthesia and the number of complications after hip and knee replacement in obese patients (BMI> 30 kg/m2). Materials and methods. The retrospective study included patients histories who underwent 300 total hip and 300 total knee replacement from 2017 to 2019. Patients ranged in age from 29 to 90 years. Statistical analysis of the data was performed using IBM SPSS version 21.0, the descriptive statistical method was used, statistical significance was considered if the statistical reliability was p <0.05. BMI was defined in three categories - normal weight (<24.99 kg/m2), overweight (25-29.99 kg/m2) and obesity (> 30 kg/m2). Complications were divided into five categories – increase blood loss, wound local reaction, mechanical, thrombotic and other complications. Results. The mean age in TKR was 68.10 years for men and 69.07 years for women, statically not significantly different (p = 0.396), while in THR it was -60.78 years for men and 68.13 years for women (p = 0.216). The average duration of anesthesia in the case of TKNR ranged from 3:01 (h: min) to 3:03, statically not significantly different (p = 0.390), the shortest time spent in anesthesia was found at BMI <24.99 kg/ m2. At THR, the average duration of anesthesia was from 2:36 to 2:50, statistically significantly different (p = 0.0092) 2017 from 2019. Patients, who was undergoing TKR, normal weight was 5.67% (n = 17), overweight was 25.33% (n = 76) and obesity was 69% (n = 197), with complications ranging from 24% to 29%. At THR, 27% (n = 81) of patients were normal weight, overweight 36.67% (n= 110) and obese 36.33% (n = 109), with complications ranging from 19% to 22%. Conclusions. The duration of anesthesia is increased in THR if the BMI>30 kg/m2 (34% -37%), while the data of TKR were variable and the longest BMI was 25-29.99 kg/m2 (22% -31%). The most common complications of all complicatons in TKR were increase blood loss (12% to 15), wound local reaction and other categories complications while with THR –increase blood loss (18% to 19%). Patients with BMI>30 kg/m2 have a very high risk of developing postoperative complications in THR surgery (p<0,001) and TKR (p<0,001) but only in 2017 (p=0,059) patients have very high risk, if BMI was 25-29.99 kg/m2.
Relationship between complicationas and duration of anesthesia in the early postoperative period after primary total hip and knee replacement
Keywords: Medicīna; ķirurģiskās komplikācijas; anestēzijas ilgums; gūžas endoprotezēšana; ceļa locītavas endoprotezēšana; ķermeņa masas indekss (ĶMI)