Pesticīdu izplatība hidroekosistēmās un to potenciālā ietekme uz ūdens organismiem - Knoka, Anna Marija (Latvijas Universitāte, 2020)
Pesticīdu patēriņš pasaulē ir ļoti liels. Pateicoties plašajam pielietojumam pesticīdi nokļūstot hidroekosistēmās, un ir plaši izplatīti vidē. Pesticīdu radītais piesārņojums piesaista pētnieku uzmanību, jo šo pesticīdu darbīgās vielas var būtiski ietekmēt ūdens ekosistēmas un to kvalitāti, sekojoši dzīvnieku un cilvēku veselību. Pētījuma mērķis ir noteikt plaši izplatītu pesticīdu potenciālo ietekmi uz ūdens organismiem. Izmantojot divas biotestēšanas metodes : mikroaļģu augšanas inhibēšanas testu un akūto vēžveidīgo imobilizācijas testu. Papildus biotestēšanai, tika veikta lauksaimnieku aptauju, kuras gaitā tika apkopoti dati par lauksaimnieku izmantotajiem pesticīdiem, to uzglabāšanu un pamatojumu pesticīdu izmantošanai. Biotestēšanas testu veikšanas gaitā tika iegūti dati par izvēlēto pesticīdu inhibējošo ietekmi uz ūdens organismiem. Testu laikā noskaidrotas to EC50 – efektīvi mediālās koncentrācijas un LC50 – subletālās koncentrācijas, LOEC - zemākās iedarbības koncentrācijas, pie kurām novēro test organismu inhibīciju un NOEC - lielākās koncentrācijas, pie kurām nenovēro nekādu iedarbību uz test organismiem. Eksperimentu rezultāti uzrāda, ka visiem izvēlētiem pesticīdiem ir augsts toksiskums. Augstāko toksiskumu dafniju testos uzrādīja insekticīds “Proteus OD”, kas diemžēl tiek plaši izmantots cīņa pret insekticīdiem, bet aļģu testos herbicīds “Broadway Star” (skat.secinājumos). Pesticīdi ar vairākām darbīgām vielām veicina straujāku ūdens organismu inhibēšanu salīdzinājumā ar pesticīdiem, kuriem ir tikai viena darbīgā viela. Testētie zooplanktona organismi uzrādīja lielāku jūtību pret pesticīdu iedarbību salīdzinājumā ar fitoplanktona organismiem. Pesticīdu nokļūšana ūdenstilpnēs var izraisīt gan mikroaļģu, gan vēžveidīgo samazināšanos un bojāeju, īpaši ūdenstilpnēs tuvu apstrādājamajam lauksaimniecības zemēm. Lauksaimnieki uzsver, ka pesticīdu izmantošana ir nepieciešama ražošanas efektivitātes paaugstināšanai un veicina saimniecisko darbību.

Global consumption of pesticides is very high. Due to their widespread use, pesticides enter the aquatic ecosystems and are common in the environment. Pollution from pesticides attracts the attention of researchers, as these pesticides can have a significant impact on aquatic ecosystems and consequently animal and human health. The objective of this study is to determine the potential effects of widespread pesticides on aquatic organisms. Using two biotesting methods: the microalgae growth inhibition test and the acute crustacean immobilization test. In addition to biotesting, survey was conducted to interview farmers, to learn their used pesticide use justification and storage. During the experiment, the EC50 – effective medial concentrations and LC50 – sublethal concentrations, LOEC - the lowest exposure concentrations at which inhibition of test organisms was observed and the NOEC - the highest concentrations at which no effects on test organisms were observed were determined during the tests. Experimental results show that all selected pesticides have high toxicity. Highest toxicity in daphnia tests was shown by the insecticide “Proteus OD”, which unfortunately is widely used in the fight against insects, and in the algae tests the herbicide “Broadway Star” (see conclusions). Pesticides with several active substances were found to contribute more rapidly to the inhibition of aquatic organisms than pesticides with only one active substance. Tested zooplankton organisms showed greater sensitivity to pesticides than phytoplankton organisms. Pesticides that enter water bodies can cause both microalgae un crustaceans’ demise, especially in waters bodies near agricultural land. Farmers emphasize that the use of pesticides is necessary to increase production efficiency and promote farm development.
Distribution of pesticides in hydroecosystems and their potential effects on aquatic organisms
Keywords: Bioloģija; pesticīdi; toksiskums; biotesti; laukaimnieki; potenciālais