A. Carotis Externa sazarošanās un A.Carotis Communis bifurkācijas anatomiskās variācijas - Jansons, Reinis (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba aktualitāte: Kaut arī gan anatomijas, gan ķirurģijas literatūrā asinsvadu anatomija ir plaši aprakstīta un, šķietami, skaidri definēta, pieejamās zinātniskās publikācijas liecina, ka asinsvadu variācijas, tostarp miega artērijas bifurkācijas lokalizācijas, gan ārējās miega artērijas zaru variācijas, ir sastopami ļoti bieži. Šī iemesla dēļ, darba autora ieskatos, ir svarīgi analizēt biežāk sastopamo galvas un kakla asinsvadu variācijas veidus, tāpēc pētnieciskā darba ietvaros tika veikta kopējās miega artērijas bifurkācijas, kā arī trīs būtisku ārējās miega artērijas zaru– a. thyroidea superior, a. lingualis, a. facialis – un to anatomisko variāciju trīsdimensionāla kartēšana. Darba mērķis: Veikt trīsdimensionālu kartēšanu arteria carotis communis bifurkācijai un a. carotis externa priekšējās grupas zariem attiecībā pret aksiālā skeleta orientieriem. Metodes un materiāli: Pētnieciskā darba ietvaros tika analizētas 28 pacientu datortomogrāfijas angiogrāfijas brahiocefālajiem asinsvadiem un noteikta kopējās miega artērijas bifurkācijas un ārējās miega artērijas ventrālās grupas zaru novietojums attiecībā pret aksiālā skeleta orientieriem. Rezultāti un secinājumi: 1.Kopējās miega artērijas bifurkācija atradās vidēji 0.22 ± 9.23 (SD) mm virs ceturtā kakla skriemeļa augšējās terminālās plātnītes , 2.a. thyroidea superior dextra atzarojās vidēji 1.87 ±4.36 mm virs kopējās miega artērijas bifurkācijas, bet a. thyroidea sinistra atzarojās 1.61 ±3.12 zem kopējās miega artērijas bifurkācijas. a.lingualis dextra atzarojās vidēji 13.77 ±8.01 mm bet a. lingualis sinistra vidēji 13.63±7.90 mm virs kopējās miega artērijas bifurkācijas, savukārt a.facialis dextra atzarojās vidēji 20.00 ±7.59 mm bet a. facialis sinistra vidēji 21.52 ±8.24 mm virs kopējās miega artērijas bifurkācijas, 3.14 pacientiem (50%) tika konstatēta anatomiskā variācija truncus linguofacialis (8 pacientiem unilaterāli, 6 bilaterāli), savukārt vienam pacientam tika identificēts unilaterāls truncus thyrolinguofacialis (0.03%). Truncus linguofacialis dextra atzarojās vidēji 23.97 ±6.56 mm, bet truncus linguofacialis sinistra vidēji 19.64 ±5.67 mm virs kopējās miega artērijas bifurkācijas, savukārt truncus thyrolinguofacialis atzarojās 22.30 mm virs kopējās miega artērijas bifurkācijas.

Background: Although vascular anatomy is widely described and seemingly clearly defined in both the anatomical and surgical literature, available scientific publications show that vascular variations, including disparate carotid bifurcation localizations and external carotid artery branch variations, are very common. For this reason, in the opinion of the author, it is important to analyze the most common types of vessel variations of the head and neck; the bifurcations of the common carotid artery, as well as three important branches of the external carotid artery, the superior thyroid a., the lingual a., and the facial a., including three-dimensional mapping of their anatomical variations. Aim of the work: To perform three-dimensional mapping of the common carotid bifurcations and the exterior carotid group branches relative to axial skeletal landmarks. Methods and materials: Computed tomography angiography of the brachiocephalic blood vessels of 28 patients was performed and the location of the carotid artery bifurcation and external carotid artery ventral group branches in relation to axial skeletal landmarks was determined. Results and conclusions: 1.The bifurcation of the carotid artery was on average 0.22 ± 9.23 (SD) mm above the upper terminal plate of the fourth cervical vertebra, 2.the superior thyroid a. branched on average 1.87 ± 4.36 mm above the common carotid artery bifurcation, but the left thyroid a. branched 1.61 ±3.12 mm below the total bifurcation of the carotid artery. The right lingual a. branched an average of 13.77 ±8.01 mm but the left lingual a. averaged 13.63 ±7.90 mm above the bifurcation of the carotid artery, while the right facial a. branched an average of 20.00 ±7.59 mm, but the left facial a. averaged 21.52 ±8.24 mm above the carotid artery bifurcation. 3.Anatomical variation of the linguofacial trunk was observed in 14 patients (50%) (8 patients unilateral; 6 bilateral), while unilateral truncus thyrolinguofacialis was identified in one patient (0.03%). The right linguofacial trunk branched on average 23.97 ±6.56 mm while the left linguofacial trunk averaged 19.64 ±5.67 mm above the common carotid artery bifurcation, while truncus thyrolinguofacialis branched 22.30 mm above the common carotid artery bifurcation
A radiological study on variations in branching pattern of external carotid artery and common carotid bifurcation
Keywords: Medicīna; anatomija; miega artērijas; galvas un kakla ķirurģija; morfoloģija