Darbinieku organizācijas pilsoniskās uzvedības un uztvertās organizācijas kultūras saistība - Zučika, Inese (Latvijas Universitāte, 2007)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai darbinieku pilsoniskā uzvedība lielākā mērā ir atkarīga no darbinieku uztvertās organizācijas kultūras, nekā no viņu demogrāfiskajiem rādītājiem. Pētījumā piedalījās 100 darbinieki no vairākiem uzņēmumiem, no tiem 69 sievietes un 31 vīrietis, lielākā daļa no viņiem ar augstāko izglītību. Pētījumā tika izmantotas divas aptaujas. Viena no tām - Kamerona un Kvinna (Cameron, Kvinn, 2001) organizācijas kultūras novērtēšanas anketa, kuru Latvijā adaptējusi ir Daiga Kamerāde. Pētījumā tiks izmantoti tikai esošās kultūras rādītāji, anketa tika saīsināta, neaplūkojot vēlamo kultūru, bet gan tikai esošo. Otra anketa, kas tika izmantota pētījumā ir Organizācijas pilsoniskās uzvedības skala (Organizational Citizenship Behavior scale). To 1990.gadā izveidoja Podsakovs (Podsakoff, P), anketa darba ietvaros tika adaptēta sadarbībā ar Zandu Kušneri. Iegūtie rezultāti norāda, ka atsevišķas pilsoniskās uzvedības dimensijas ir atkarīgas gan no uztvertās organizācijas kultūras, gan no demogrāfiskajiem rādītājiem. Konkrētāk – apzinīgums un krietnums ir atkarīgi no vecuma, savukārt pilsoņa tikums no uztvertās tirgus un hierarhiskās organizācijas kultūras. Jo vecāks darbinieks, jo apzinīguma rādītāji augstāki un pretēji, jo jaunāks darbinieks, jo krietnuma rādītāji augstāki. Savukārt, jo zemāks pilsoņa tikuma rādītājs, jo vairāk izteikta darbiniekiem uztvertā tirgus un hierarhiskā kultūra. Atslēgas vārdi: organizācijas pilsoniskā uzvedība, organizācijas kultūra.

The goal of this research is to establish, more or less, how employee’s citizenship behavior depends on employee’s detection of culture of organization, not from his demographic showings. Research included 100 employees from different companies. 69 of them were woman and 31 were men. Some of them had higher education. Research used two questionnaires. One of them - Cameron, Kvinn, 2001, culture of organization evaluation questionnaire, adapted in Latvia by Daiga Kamerāde. The research will use only current culture measurements. The questionnaire was shortened and will not lock at preferable culture but on the current culture. Second questionnaire used in research is Organizational Citizenship Behavior scale. It was made in 1990 by P.Podsakoff, adapted in this work together with Zanda Kušnere. Acquired results show that some citizenship behavior dimensions depend on detected culture of organizations and demographic showings. In more specific terms - conscientiousness and sportsmanship depends on age, civic virtue depends on detected market and hierarchy organization culture. The older the employee, the higher conscientiousness dimension he have and to the contrary the younger the employee, the higher sportsmanship dimension results he have. The lower citizen’s virtue is, the more explicit employees detected market and hierarchy organization culture is. Key words: Organization Citizenship Behaviour, Organization Culture.
Employees’ Civil Behavior in Organization and Perceived Organizational Culture
Keywords: Psiholoģija