Diētas režīms pacientiem ar holecistītu - Sibule-Dūjiņa, Gunta (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir „Diētas reţīms pacientiem ar holecistītu”. Tēmas aktualitāti nosaka pieaugoša saslimstība ar holecistītu un ţultsakmeľiem. Tos sastop aizvien jaunākiem cilvēkiem. Bieţāk sastop sievietēm (20%) nekā vīriešiem (14%) visā populācijā. Pastāv uzskats, ka ţultsakmeľi ir sastopami 10 - 15% pieaugušo. Ţultsakmeľi ir viens no bieţākajiem stacionēšanas iemesliem no visām gremošanas trakta saslimšanām. Viens no iemesliem, kāpēc veidojas ţultsakmeľi, ir nepareizas diētas rezultāts. Pētījuma mērķis ir izpētīt holecistīta pacientu diētas paradumus. Pētniecības uzdevumi ir apkopot un analizēt literatūru par holecistītu un diētas reţīmu holecistīta pacientiem, sastādīt intervijas jautājumus, veikt respondentu atlasi un interviju, apkopot un analizēt pētījuma datus un izdarīt secinājumus. Pētniecības jautājums ir: kāds ir holecistīta pacientu diētas reţīms? Pētniecības instruments ir strukturēta intervija. Pētniecības metode ir kvalitatīvā pētniecības metode. Iegūtie pētījma rezultāti: Gandrīz visi aptaujātie respondenti ēd regulāri, 3 – 4 reizes dienā. Pie ikdienas ēdienkartes ne vienmēr tiek piedomāts. Ne visiem respondentiem ţults kolika sākas pēc noteiktu produktu lietošanas. Daļai respondentu sāpes sākas spontāni, ir haotisks ēšanas reţīms un daţādas blakusslimības. Daţi respondenti pēc diagnosticētiem ţultsakmeľiem pārskatīs savus ēšanas paradumus. Atslēgvārdi: holecistīts, ţultsakmeľi, holecistektomija, diēta.

Theme of bachelor thesis is „Diet regime for patients with cholecystitis.” Actuality of thesis determines the increasing incidence of cholecystitis and gallstones to younger people. Of all population cholecystitis and gallstones are more common in women (20%) than in men (14%). There is consider that gallstones have 10 – 15% of adults. Of all gastrointestinal illnesses, gallstones are one of the most common reasons for hospitalization. One of the reasons why gallstone are forming is because of improper diet. The aim of the thesis is to explore dietary habits of patients with cholecystitis. Research tasks are to summarize and analyze the literature about cholecistitis and dietary regime of patients with cholecystitis, compose questions of interview, make a selection of respondents, summarize and analyze data of research and make a conclusions. The question of research is: what dietary regimen have patients with cholecystitis? The tool of research is structured interview. Method of research is qualitative research method. The results of research: almost all of the respondents eat regularly, 3-4 times a day. Respondents not always think about their eating habits. After certain products using, biliary colic doesn't begins to all respondents. Pain begins spontaneously to some of the respondents, eating regimen is chaotic and some of the respondents have concomitant illness. Some of respondents will review their eating habits after they had diagnosed gallstones. Keywords: cholecystitis, gallstones, cholecystectomia, diet.
Diet Regime for Patients with Cholecystitis
Keywords: Medicīna; holecistīts; žultsakmeņi; holecistektomija; diēta