Trauksmes un pēctraumas stresa rādītāju sakarības ugunsdzēsējiem atkarībā no darba stāža. - Musatova, Marija (Latvijas Universitāte, 2011)
Šī bakalaura darba ietvaros tika pētīta sakarība starp ugunsdzēsēju trauksmes un pēctraumas stresa rādītāju sakarībām atkarībā no darba stāža. Pētījumā tika izmantota Spīlbergera trauksmes stāvokļa-iezīmes pašnovērtējuma anketa (STAI),( „Self-Evaluation Questionnaire”, Spielberger 1983) un Notikumu ietekmes skala-pārveidota ( Impact of Event Scale-Revised /IES-R/ :Weiss, Marmar,1997 ). Pētījuma rezultātā tika secināts, ka saistības starp ugunsdzēsēju trauksmes, pēctraumas stresa traucējuma un darbu stāžu netika novērotas. Iegūtie secinājumi norāda uz to, ka pastāv daudzi faktori, kurus jāņem vērā, pētot ugunsdzēsēju PTSS un trauksmes rādītāju sakarības atkarībā no darba stāža. Pētījuma rezultāti ļauj secināt par to, ka darba stāža, ir tikai viens no daudziem faktoriem, kas attiecas uz ugunsdzēsēju profesionālo darbību un kas potenciāli varētu veicināt PTSS.

Associations between anxiety and posttraumatic stress in firefighters depending on length of service were studied in this bachelor paper. Self-Evaluation Questionnaire (STAI, From Y-1 Spielberger,1983, Škuškovnika potted, 2003) and Impact of Events scale – revised (Weiss & Marmar, 1997, from K.Eināts master’s job) were used in the study. Obtained conclusions show that there are lots of factors, that shold be taken into account, styding associations between anxiety and posttraumatic stress in firefighters depending on lenght of service. Findings show that length of service is only one of many factors that relate to firefigters professional activity and potencialy could enable PTSD.
Associations between anxiety and posttraumatic stress in firefighters depending on lenght of service.
Keywords: Psiholoģija