Asistētas reproduktīvas tehnoloģijas grūtniecība, tās iznākums mātēm un jaundzimušajiem - Margevičus, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2019)
Ievads. Pēc PVO datiem, neauglība skar katru 4 pāri reproduktīvā vecumā, līdz ar to asistētās reproduktīvās tehnoloģijas paliek arvien populārākas. Neskatoties uz mākslīgās apaugļošanas iespēju neauglīgam pārim tikt pie bērna, zinātniskajā literatūrā aprakstīta negatīva superovulācijas ietekme uz sievietes organismu, palielinot komplikāciju attistīšanās risku, kas varētu ietekmēt sievietes un jaundzimušā veselības stāvokli. Darba mērķis. Izpētīt grūtniecības un perinatālo komplikāciju iestāšanās biežumu, superovulācijas ietekmi uz grūtniecības iznākumu, kā arī salīdzināt jaundzimušā parametrus mākslīgās apaugļošanas un spontānas grūtniecības grupās. Materiāli un metodes. Prospektīvs, salīdzinošs pētījums tika veikts laika posmā no 2015.gada janvāra līdz 2018.gada maijam “IVF RIGA”. Iekļaušanas kritēriji: jebkura vecuma pacientes, kuras piedalījās klīnikas mākslīgās apaugļošanas programmā un kuras tika novērotas ar spontāni iestājušos grūtniecību; pirmdzemdētājas bez blakussaslimšanām, ar vienaugļu grūtniecību bez augļa anomālijām. Iegūtie dati tika statistiski analizēti “R” programmā. Rezultāti. Pētījumā tika analizēti 221 gadījumi, no kuriem 112 gadījumi ir no kontroles grupas un 109 gadījumi - no IVF grupas. Vidējais vecums ART grupā bija 32.6 (SD ± 4.3), bet kontroles grupā 30.0 (SD ± 4.6 gadi (p=0.001). Vidējais ĶMI pētāmā grupā bija 27.2 (SD ± 4.7), bet kontroles – 26.7 (SD ± 4.4) kg/m2 (p=0.543). Grūtniecības komplikāciju skaits ir ticami atšķirīgs starp abām grupām (p=0.023). Gestācijas diabēts attīstās biežāk ART grupā nekā kontroles grupā (p=0.034, OR= 0.3063; CI 95% 0.0385-0.8415). Dzemdību laiks ART grupā bija 38.8 (SD ± 2.9), non-ART – 39.6 (SD ± 2.0) nedēļas, kas statistiski ticami atšķirās abās grupās (p=0.019, OR=1.1663; 95% CI 1.0124-1.3436). Priekšlaicīgu dzemdību risks ir paaugstināts ART grupā nekā non-ART grupās (p=0.006, OR=0.1343; 95% CI 0.0296-0.6100). Jaundzimušo parametri abās grupās nav statistiski ticami atšķirīgi. Secinājumi. Mākslīgās apaugļošanas gadījumā ir lielāks grūtniecības komplikāciju rašanās biežums nekā spontānas grūtniecības gadījumā, proti, ir palielināts gestācijas diabēta risks, kā arī ir palielināts priekšlaicīgo dzemdību risks. Atšķirība starp jaundzimušajo parametriem netika konstatēta.

Introduction. According to WHO statistics one in every four couples are affected by infertility, that is why assisted reproductive technology has a tendency to become more popular. Despite of the fact that using assisted reproductive technology each infertility couple can have a baby, some research papers demonstrate us that there is a negative effect of superovulation on women’s health, which can cause pregnancy complications that may affect pregnant women and newborns health problems. Objectives. To investigate the frequency of pregnancy and perinatal complications which can occur to women who had an IVF procedure, superovulation effect on pregnancy outcome, and to compare newborns parameters in both groups. Materials and Methods. Prospective, comparing research work that was done from January 2015 to May 2018 in one of the infertility treatment clinics “IVF RIGA”. Inclusion criteria were: patients of any age who participated in the IVF programm and who had a spontaneous pregnancy; nulliparous without co-morbidity with 1 fetus without congenital anomalies. The obtained data was analysed in statistic programm “R”. Results. The study included 221 women, 112 of them had a spontaneous conception and 109 women had an artificial conception. The mean age in ART group was 32.6 (SD ± 4.3), in control group - 30.0 (SD ± 4.6 gadi (p=0.001). The mean BMI in ART group was 27.2 (SD ± 4.7), in control group – 26.7 (SD ± 4.4) kg/m2 (p=0.543). The rate of pregnancy complications had a possitive assosiation between two groups (p=0.023). Gestational diabetes develops more frequent in ART group (p=0.034, OR= 0.3063; CI 95% 0.0385-0.8415). The gestational weeks at labour in ART group were 38.8 (SD ± 2.9), in non-ART – 39.6 (SD ± 2.0) , which has a statistical difference in both groups (p=0.019, OR=1.1663; 95% CI 1.0124-1.3436). The risk of preterm births is higher in ART group than in non-ART group (p=0.006, OR=0.1343; 95% CI 0.0296-0.6100). The parameters of new-borns are not statistically different in both groups. Conslusions. The risk of pregnancy complication is higher in artificial fertilization group than in non-ART group. The rate of getational diabetes is higher in ART group than in non-ART group. In addition, the risk of preterm birth is more frequent in ART group. There is no difference between newborns parameters in both groups.
Assisted Reproductive Technology pregnancy: outcomes for mothers and newborns
Keywords: Medicīna; mākslīga apaugļošana; IVF; mātes iznākumi; jaundzimušā iznākumi; artificial fertilization