Kustības verbi: Alkaja un Sapfo tekstu salīdzinoša analīze - Narbute, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba Kustības verbi: Alkaja un Sapfo tekstu salīdzinoša analīze mērķis ir noteikt kustības verbu lietojuma parametrus Alkaja un Sapfo lirikas tekstu valodā, novērtējot leksēmu lietojumu potenciālos kontekstos. Darba teorētiskajā daļā tiek atklātas pamatnostādnes un virzieni kustības verbu pētniecībā valodā, kā arī raksturota Alkaja un Sapfo lirikas valodas specifika. Praktiskajā daļā tiek veikts Alkaja un Sapfo tekstu kustības verbu statistisks, aprakstošs pārskats un morfoloģisks un semantisks novērtējums salīdzinošā metodē. Pētījumā tiek analizēti pilnīgākie Alkaja un Sapfo lirikas tekstu fragmenti, kas atklāj kustības verbu nozīmes kontekstā.

The aim of the bachelor’s theses Verbs of Motion: A Comparative Analysis of Alcaeus’ and Sappho’s Texts is to define the parameters of the use of motion verbs in the language of Alcaeus and Sappho, while evaluating the use of lexemes in potential contexts. The theoretical part consists of two chapters revealing guidelines and ways for researching verbs of motion in language and describing the specifics of the language of Alcaeus’ and Sappho’s lyric texts. The practical part of the research deals with statistical and descriptive overview and with morpoholgical and semantic assessment in comparative method of motion verbs found in Alcaeus’ and Sappho’s fragments. The research is based on the analysis of Alcaeus’ and Sappho’s most complete passages, which reveal the meanings of verbs of motion in context.
Verbs of motion: a comparative analysis of Alcaeus' and Sappho's texts
Keywords: Valodniecība; kustība valodā; verbi; sengrieķu lirikas teksti; fragmenti; Alkajs