Psiholoģiskās vardarbības aspekts krimināltiesībās - Vītola, Laila (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā ,,Psiholoģiskās vardarbības aspekts krimināltiesībās” veikta psiholoģiskās jeb emocionālās vardarbības termina analīze, lai izprastu jēdziena būtību un veidus. Darba ietvaros psiholoģiskās vardarbības aspekts pētīts ārvalstu likumos, lai precīzāk definētu psiholoģiskās vardarbības jēdzienu un izprastu tā aspektus Latvijas krimināltiesībās. Darba mērķis ir psiholoģiskās vardarbības jēdziena juridiskā analīze un savu priekšlikumu izvirzīšana, šī institūta iespējamam noregulējumam Latvijā. Psiholoģiskās vardarbības izpētes rezultātā autore nonāk pie krimināltiesībām atbilstošas legāldefinīcjas psiholoģiskajai vardarbībai un priekšlikuma ietvert Krimināllikuma Sevišķajā daļā atbildību par psihiska aizskāruma veikšanu.

In the Master’s Thesis “Aspect of psychological violence in criminal law” has been done an analysis of the term psychological or emotional violence in order to understand the nature and concept of it. The aspect of psychological violence within the framework of the work, has been studied in foreign laws to define more precisely the concept of psychological violence and understand its aspects in Latvian Criminal law. The objective of the work is to do legal analysis of the psychological violence concept and to propose the possible resolution of this institute in Latvia. As a result of the study of psychological violence, author defines suitable criminal laws legal definition for the psychological violence and gives proposal to include in the Special part of the Criminal Law liability for psychic harassment.
Aspect of psychological violence in criminal law
Keywords: Juridiskā zinātne; psihiski traucējumi; psiholoģiskā vardarbība; miesas bojājumi; draudi; vajāšana