Sociālās uzņēmējdarbības attīstības iespējas Latvijā - Zamberga, Daina (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbu izstrādāja LU biznesa, vadības un Ekonomikas fakultātes Ekonomikas bakalaura programmas 4.kursa studente Daina Zamberga. Darba Tēma – “Sociālās uzņēmējdarbības attīstības iespējas Latvijā”. Darba mērķis ir izvērtēt sociālās uzņēmējdarbības attīstības iespējas Latvijā. Autore darbā analizē sociālo uzņēmumu būtību un Sociālā uzņēmuma likumu un izvērtē attīstības riskus un iespējas Latvijas republikā. Autore veic ASV pieņemtos sociālo uzņēmumu likumus un Latvijā pieņemto sociālā uzņēmuma likumu analīzi, nosakot to atbilstību sociālo uzņēmumu būtībai un nosakot kopējo un atšķirīgo. Autore izvērtē sociālā uzņēmuma likumu Latvijā , tā ietekmi uz SU attīstību ilgtermiņā, plusus un mīnusus. Darba noslēgumā autore izdara secinājumus par SU attīstību un riskiem izstrādā priekšlikumus risku novēršanai un ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai. Darbā ir izmantotas kvalitatīvās un kontentanalīzes pētījuma metodes. 1. nodaļā autore izskata sociālās uzņēmējdarbības vēsturiskos faktorus un SUs izveidošanās priekšnosacījumus. Izanalizē SU būtību un funkcijas, nosakot sabiedrības ieguvumus un ekonomisko izdevību. Autore izvērtē SU ekonomiskos ieguvumus . 2.nodaļā autore izanalizē ASV SUs modeļus un tiesisko regulējumu dažādos ASV štatos. Pēc nejaušības principa analīzei , autore izvēlējās Floridas un Tenesijas štatos spēkā esošos SU regulējošos likumus. Nodaļas noslēgumā autore nosaka kopīgo un atšķirīgo LV un ASV pieņemtajos likumos. 3.nodaļā darba autore izpēta LV pieredzi SU veic SUs likuma analīzi, nosakot plusus un mīnusus. Izvērtē likumā noteikto atbalsta sistēmu, un citus pieejamos atbalsta instrumentus Latvijā. 4.nodaļā pamatojoties uz izpētes rezultātiem iepriekšējā nodaļā, autore nosaka riskus un ekonomiskos ieguvumus SU attīstības rezultātā. Darba noslēgumā ņemot vērā iepriekš pētījumos un analīzēs gūtos rezultātus autore izdara secinājumus un sniedz priekšlikumus par SU atbalsta sistēmu, tiesisko regulējumu un attīstības risku novēršanu. Bakalaura darba apjoms ir 78 .lappuses, izmantoti 90 informācijas avoti, ievietotas 10.tabulas un 1.attēls. Atslēgas vārdi: sociāls, uzņēmums, uzņēmējdarbība, ilgtspējīgs, attīstība, sabiedrība, ekonomika

The work was made by the 4th year student Daina Zamberga, economist bachelor program at the Faculty of Business, Management and Economics of the University of Latvia. Theme of work - " Social Entrepreneurship Developments Opportunities in Latvia”. The aim of the work is to evaluate the possibilities of developing social business in Latvia. The author analyzes the nature of social enterprises and the Law on Social Business and assesses the development risks and opportunities in the Republic of Latvia. The author carries out US-based social company law and social enterprise law analysis in Latvia, identifying their compliance with the nature of social enterprises and defining a common and different one. The author evaluates the social enterprise law in Latvia, its impact on the long-term development of the social entrepreneurship, its advantages and disadvantages. At the end of the work the author draws conclusions on the development of social business and draws up proposals for risk prevention and sustainable development. The paper uses qualitative and content analysis research methods. In Chapter 1, the author examines the historical factors of social business and the preconditions for the establishment of the social enterprises. Analyzes the essence and functions of the social entrepreneurship in determining the benefits and economic opportunity of society. The author evaluates social business economic benefits. In Chapter 2, the author analyzes the US social enterprise models and legal framework in different states of the United States. Randomly author chose Florida and Tennessee existing SU regulatory laws. At the end of the chapter, the author determines the common and different in laws adopted by the LV and the US. In chapter 3, the author of the paper studies Latvia's experience in social business and analyzes the law of a social enterprise by identifying the pros and cons. Evaluates the statutory support system and other available support instruments in Latvia. In Chapter 4, based on the results of research in the previous chapter, the author identifies risks and economic benefits as a result of the development of social business. In conclusion of the work, taking into account the results obtained in previous studies and analyzes, the author concludes and makes suggestions on the support system of social enterprises, legal regulation and prevention of developmental risks. Bachelor thesis is 78 pages, 90 sources of information are used, tables 10 and Figure 1 are inserted. Keywords: social, enterprise, business, sustainable, development, society, economy
Social Entrepreneurship Developments Opportunities in Latvia
Keywords: Ekonomika; sociāls; uzņēmums; uzņēmējdarbība; ilgtspējīgs; attīstība