Lubāna ezera dienviddaļas ģeoloģiskā attīstība un akmens laikmeta apdzīvotība - Vasiļevskis, Dagnis (Latvijas Universitāte, 2010)
Dagnis VASIĻEVSKIS, 2010. Lubāna ezera dienviddaļas ģeoloģiskā attīstība un akmens laika apdzīvotība. Bakalaura darbs dabaszinātņu Bakalaura grāda iegūšanai ģeoloģijā. Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte. Rīga, 74.lpp. Bakalaura darbā atspoguļoti pētījuma rezultāti par Lubāna ezera dienviddaļas ģeoloģiskās attīstības gaitu, kā arī par akmens laika apdzīvotību šajā teritorijā, kas iegūti veicot lauka darbus un laboratorijas analīzes. Pētījuma gaitā veikti lauka darbi, iegūti paraugu Suļkas apmetnes tuvumā, laboratorijā apgūta un veikta kūdras sadalīšanās un botāniskā sastāva, kā arī sporu-putekšņu analīze 30 paraugiem, sastādītas divas sporu – putekšņu diagrammas un veikta datu interpretācija. Konstatētas un nogulumu īpašību izmaiņas pētāmajā teritorijā, kas raksturo par ģeoloģisko apstākļu izmaiņas gan Lubāna ezera ieplakā un tā apkārtnē kopumā, gan arī tieši dienviddaļas attīstībā. Lauka darbu un sporu-putekšņu analīzes rezultāti ļauj konstatēt Lubāna ezera līmeņa izmaiņas un cilvēku klātbūtni Suļkas apkārtnē kopš atlantiskā laika. Darba kopējais apjoms ir 74 lappuses, tajā skaitā 21 attēli, 1 tabulas un izmantotās literatūras saraksts, kurš satur 38 publicētos darbus, 7 nepublicētos materiālus un 1 interneta avotu. Darbam pievienoti 8 pielikumi. Atslēgas vārdi: Lubāna ezers, Suļkas akmens laikmeta apmetne, ezera līmeņa svārstības, sporu – putekšņu analīze.

Dagnis VASIĻEVSKIS, 2010. Geological development of the southern part of Lubans Lake and suitability for settling during the Stone Age. Bachelor’s Thesis for Graduation in Natural Sciences Bachelor’s degree in Geology. University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Science, Department of Geology. Riga. 74.pages. Results of the field and laboratory investigations of the geological development at the southern part of the Lubans Lake and the Stone Age inhabitancy are described in Bachelor thesis. The field works were carried out and sediment samples were obtained in the vicinity of Suļka settlement in the course of the elaboration of the Bachelor work. Author acquires analysis of peat decomposition and botanical composition, as well as spore-pollen analysis was acquired and 30 subsamples were analysed, 2 pollen diagrams were created and data interpretation was performed. Characteristics of sediments reflect changes of geological conditions in the Lubans Lake area in general and particularly in southern part. Results of field works, sediment composition and spore-pollen analysis point to the Lubans Lake changes water level and ancient man presence in the area at the Suļka vicinity since the Atlantic Time. The total volume of the theses is 74 pages including 21 figures, 1 tables and bibliography containing 38 published papers,7 unpublished materials and 1 internet source. 8 appendices are attached to the theses. Key words: Lubans Lake, Suļka Stone Age settlement, lake level fluctuations, spore-pollen analysis.
Geological development of the southern part of Lubans Lake and suitability for settling during the Stone Age
Keywords: Ģeoloģija