Probācijas klientu rehabilitācijas nodrošināšana uzraudzības laikā - Martinsone, Mārīte (Latvijas Universitāte, 2021)
Probācijas dienestam mūsdienās ir ļoti liela ietekme un nozīme noziedzības un atkārtoti izdarītu noziedzīgu nodarījumu samazināšanā, likumpārkāpēju uzraudzībā un rehabilitācijā un drošākas sabiedrības veidošanā. Latvijā Valsts probācijas dienests uzraudzības funkciju pār personām, pret kurām izbeigts kriminālprocess, tās nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības; pār personām, kuras nosacīti notiesātas vai nosacīti pirms termiņa atbrīvotas no brīvības atņemšanas iestādēm; pār personām, kurām uzraudzība ir noteikta ka papildsods, pilda sākot ar 2006.gada 1.janvāra. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt šā brīža situāciju par uzraudzības procesā izmantotajiem instrumentiem un piesaistītajiem resursiem, ar kuriem tiek nodrošināta probācijas klientu rehabilitācija, kā arī, aptaujājot probācijas speciālistus, iegūt priekšstatu par reālo situāciju un iespējamiem uzlabojumiem un attīstības virzieniem. Darba mērķa sasniegšanai ir izvirzīti šādi darba uzdevumi – izpētīt VPD uzraudzības funkcijas nozīmi un mērķi, izpētīt rehabilitācijas jēdzienu, apskatīt šā brīža izmantotos instrumentus un piesaistītos resursus un to lomu uzraudzības procesā, aplūkot ārvalstu probācijas uzraudzības funkcijas normatīvo regulējumu.

The probation service has a huge impact and role in reducing crime and recidivism, in supervising and rehabilitating offenders, and in providing a safer society. In Latvia, the State Probation Service has a supervisory function over persons against whom criminal proceedings have been terminated by conditionally releasing them from criminal liability; over persons who have been conditionally sentenced or conditionally released before term from prisons; over persons for whom supervision has been determined as the additional punishment and has been performing the supervisory function starting from January 1, 2006. The aim of the bachelor's thesis is to study the current situation regarding the tools used in the supervision process and the resources involved in ensuring the rehabilitation of probation clients and by interviewing probation specialists, to get an idea of the real situation and possible improvements and development directions. To achieve the aim of the bachelor's thesis, the following tasks have been set – to study the meaning and purpose of the State Probation Service supervision function, to study the concept of rehabilitation, to look at the currently used tools and resources and their role in the supervision process, to study the regulatory framework of the foreign probation supervision function.
Ensuring rehabilitation of probation clients during probation supervision
Keywords: Juridiskā zinātne; probācijas uzraudzība; uzraudzība ārvalstīs; rehabilitācija; rehabilitācija uzraudzības laikā; Valsts probācijas dienests