Atbalsta iespējas pirmsskolas pedagogiem mūzikas nodarbībās bērniem ar Autiskā spektra traucējumiem 2.vecumposmā - Medne, Laura (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “Atbalsta iespējas pirmsskolas pedagogiem mūzikas nodarbībās bērniem ar Autiskā spektra traucējumiem 2.vecumposmā” autore ir praktizējoša lietišķās uzvedības analītiķa asistente Laura Medne. Kā galveno problēmu pētījumā autore izceļ pirmsskolu skolotāju kompetences trūkumu par Autiskā spektra traucējumiem (turpmāk tekstā – AST) un atbalsta neesamību darbā ar AST bērniem. Darba mērķis ir gūt teorētiskās atziņas par AST bērnu raksturojumu 2.vecumposmā un to iesaisti mūzikas nodarbībās pirmsskolā, kā arī apzināt Latvijas normatīvos aktus un regulējumus par iekļaujošo izglītību vispārējās izglītības iestādēs. Darbā izmantota literatūra no vairākiem autoriem, uz kuru atziņām pamatojas pētījums. Galvenie no tiem ir: Oksena J., Sollavāra R., Landrāte E., un Tūbele S. Bakalaura darbs sastāv no divām daļām. Balstoties uz teorētiskajām atziņām, tika veikts empīriskais pētījums par bērnu ar Autiskā spektra traucējumiem iekļaušanu mūzikas nodarbībās 2.vecumposmā, un, izmantojot tādas pētījuma metodes kā fokusa grupas intervija, aptauja un pedagoģiskais novērojums, izstrādāti ieteikumi pirmsskolas skolotājiem mūzikas nodarbībās bērniem ar Autiskā spektra traucējumiem 2.vecumposmā. Autore secina, ka ja pedagogiem sniedz atbalstu tai skaitā materiālus un paņēmienus kā kontrolēt bērna uzvedību un kā veiksmīgāk iekļaut bērnu ikdienas ritmā bērnu ar autiskā spektra traucējumiem var veiksmīgi iekļaut mūzikas nodarbībās. Autores izvirzītā hipotēze apstiprinājās. Bakalaura darbs sastāv no: 75 lpp., 23 attēliem, 4 tabulām, 8 pielikumiem, un 77 vienībām literatūras un avotu sarakstā, no kurām 34 vienības ir svešvalodā. Atslēgas vārdi: Autiskā spektra traucējumi, iekļaujoša izglītība, mūzikas nodarbības.

The author of the bachelor thesis "Supporting preschool teachers in music lessons for children with Autism Spectrum Disorders in the 2nd age group" is Laura Medne, a practicing assistant applied behaviour analyst. The main problem of the study is the lack of competence of pre-school teachers about Autism Spectrum Disorders (hereafter - ASD) and the lack of support in working with children with ASD. The aim of the work is to gain theoretical knowledge about the characteristics of AST children in the 2nd age group and their involvement in music lessons in pre-school, as well as to identify Latvian laws and regulations on inclusive education in general education institutions. The work was based on literature from several authors on whose findings the study is based. The main ones are: Oksena J., Sollavar R., Landrat E., and Tūbele S. Based on the theoretical findings, an empirical study on the inclusion of children with Autism Spectrum Disorder in music lessons at age 2 was conducted, and using research methods such as focus group interview, survey and pedagogical observation, recommendations for preschool teachers in music lessons for children with Autism Spectrum Disorder at age 2 were developed. The author concludes that if teachers are provided with support, including materials and techniques for controlling the child's behaviour and how to integrate the child more successfully into the daily routine, children with Autism Spectrum Disorder can be successfully included in music lessons. The author's hypothesis was confirmed. The bachelor thesis consists of 75 pages, 23 figures, 4 tables, 8 appendices, and 77 items are the list of references and sources, of which 34 items are in a foreign language. Keywords: autism spectrum disorders, inclusive education, music lessons.
Support opportunities for pre-school teachers in music lessons for children with Autism Spectrum Disorders (ASD) in Key Stage 2
Keywords: Izglītības zinātnes; Autiskā spektra traucējumi; Iekļaujoša izglītība; mūzikas nodarbības; Ieteikumi pedagogiem