Finanšu termini finanšu rakstos - Jesipenko, Oksana (Latvijas Universitāte, 2019)
Finanšu diskurss ir viena no dominējošām un visbiežāk lietojamām valodām, jo mūsdienu sabiedrība var būt raksturota ar dažādiem finanšu, ekonomiskajiem, politiskajiem un monetārajiem notikumiem, kas ietekmē finanšu valodu, tadējādi veicinot jaunu terminu izveidošanu, kas pielāgojas un pārveidojas mūsdienu tehnoloģiju nepārtrauktās attīstības dēļ. Mediju žanrs ir viena no lielākajām komunikācijas platformām, kas atspoguļo pašreizējās terminoloģijas tendences, tāpēc finanšu terminu analīze tiešsaistes rakstos var būt uzskatīta par visprecīzāko mūsdienu finanšu diskursa tendenču atspoguļojumu. Šī pētījuma pirmais mērķis ir identificēt visbiežāk lietojamos finanšu terminus finanšu rakstos, analizēt tos pēc to formas, funkcijas, nozīmes un izcelmes un noteikt kura no terminu četrām klasifikācijas kategorijām ir visbiežāk sastopama analizētajos finanšu rakstos. Otrais mērķis ir identificēt finanšu metaforas, analizēt tās pēc to vispārējās un kognitīvās funkcijas un noteikt kura no metaforu klasifikācijas kategorijām ir visbiežāk sastopama finanšu rakstos. Lai sasniegtu abus mērķus un atbildētu uz pētījuma jautājumiem, tika pielietotas trīs pētījuma metodes. Frekvences analīze tika pielietota, lai identificētu visbiežāk sastopamos finanšu terminus un metaforas finanšu rakstos; leksiski-semantiskā analīze tika pielietota, lai analizētu finanšu terminus un metaforas pēc to klasifikācijas kategorijām; kvalitatīvā pētījuma literatūras analīze (Cabré (1999), Lakoff and Johnson (1980), Gunnarsson (2009), Roziņa (2013)) tika pielietota, lai sakopotu teorētisko informāciju par doto tematu. Pētījuma rezultāti liecina, ka visbiežāk izmantotie finanšu termini analizētajos tiešsaistes rakstos ir bank, financial, fund, market, investor, asset, capital un business. Finanšu termini, kas veido vislielāko vārdu kombināciju skaitu ir fund, financial, market, bank, capital, tax, asset, bond, stock un sale. Vienkāršie termini, lietvārdi, objekti un neoklasicizma aizguvumi ir visbiežāk sastopamās terminu klasifikācijas kategorijas; ekstensīvās un strukturālās metaforas ir visbiežāk sastopamie metaforu veidi, balstoties uz to vispārējo un kognitīvo funkciju. Iegūtie rezultāti liecina, ka plaša parasto terminu izmantošana finanšu rakstos palīdz valodas lietotājam vieglāk izprast finanšu diskursu, kā arī iegūtie rezultāti par visbiežāk izmantojamiem finanšu terminiem liecina, ka mūsdienu finanšu diskurss ir galvenokārt saistīts ar investīcijas jomu. Rezultāti par metaforu analīzi liecina, ka ekstensīvās un strukturālās metaforas palīdz valodas lietotājam vieglāk uztvert sarežģītas finanšu koncepcijas, kā arī plaša metaforu izmantošana tiešsaistes finanšu rakstos palīdz padarīt finanšu valodu interesantāku, spilgtāku un vieglāk saprotamāku.

Financial discourse is one of the most dominant and commonly used discourses nowadays as our society may be characterized by different financial, economic, political and monetary events which affect the language of finance, thereby contributing to the creation of new terms that adapt and transform due to the continual progression of modern technology. Media genre is one of the greatest communication platforms that reflects current terminology trends, so the analysis of financial terms in online articles may be considered as one of the most accurate reflections of existing trends in modern financial discourse. First aim of this paper is to identify the most frequently used financial terms in financial articles, analyse them in terms of their form, function, meaning and origin and define which subcategory of the four term classification divisions is the most frequently encountered. Another aim is to identify financial metaphors, analyse them in terms of their general and cognitive function and define which subcategory of metaphor classification divisions is the most frequently encountered in financial articles. In order to achieve both aims and answer the research questions three research methods were applied. Frequency analysis of the most frequently encountered financial terms and financial metaphors was implemented; lexico-semantic analysis was enforced in order to analyse financial terms and metaphors in terms of their classification categories. Qualitative research-literature analysis based on the works of such authors as Cabré (1999), Lakoff and Johnson (1980), Gunnarsson (2009), Rozina (2013) was conducted in order to gather theoretical information on the subject. The results of the study suggest that the most frequently used financial terms in analysed articles are bank, financial, fund, market, investor, asset, capital and business. Financial terms that form the greatest number of word collocations are fund, financial, market, bank, capital, tax, asset, bond, stock and sale. Simple terms, nouns, objects and neoclassical borrowings are the most frequently encountered subcategories of term classification divisions and extensive and structural metaphors are the most encountered types of metaphors in terms of their general and cognitive function. Obtained results suggest that the extensive use of simple terms contribute to a better and easier comprehension of the language by the user and results on the most frequently financial terms suggest that modern financial discourse is mainly related to the investment area. Obtained results on metaphor analysis imply that extensive and structural metaphors contribute to an easier perception of the complex financial concepts by the user. Thus, a vast use of metaphors in financial articles helps to make financial language more interesting, entertaining, vivid and easier to understand.
Financial terms in Financial articles
Keywords: Valodniecība; frekvences analīze; leksiski-semantiskā analīze; kvalitatīvā analīze; finanšu termini; termini