Latvijas Republikas ārējā parāda ilgtspējas novērtējums - Vīķe, Laura (Latvijas Universitāte, 2011)
Latvijas Republika pēdējo gadu laikā ir kļuvusi par valsti ar lielu ārējo saistību apjomu. Līdz ar to darba mērķis ir noskaidrot ārējā parāda būtību, veidošanās iemeslus un ilgtspējas būtību, kā arī noteikt Latvijas vispārējās ārējā parāda un tā komponentu attīstības tendences, un veikt ārējā parāda ilgtspējas novērtējumu. Ārējo saistību ilgtspējas novērtējums tiek veikts, izmantojot vispārpieņemto kointegrācijas tehniku. Ar Zivot Andrews vienības sakņu testu tiek noteikti strukturālo pārmaiņu punkti, kā arī, izmantojot Gregory Hansen kointegrācijas testu, tiek novērtētas kointegrācijas sakarības ar iespējamiem strukturāliem lūzumiem. Iegūtie rezultāti apstiprina, ka ārējām saistībām apskatāmajā laika posmā ir bijusi tendence augt. Pētījumā tiek noteikti strukturālo pārmaiņu punkti, kā arī iegūtas kointegrācijas sakarības, kas norāda uz valsts ilgtspēju ārējo saistību jomā.

During recent years the Republic of Latvia has become a country with high external liabilities. This paper estimates tendencies at dynamics of external debt, its components and external debt to GDP and exports ratio during years 2000 to 2010. Using conventional cointegration technique the paper examines the external debt sustainability of Latvia. Zivot Andrews unit root tests is used to determine structural breaks in series. Gregory Hansen cointegration test is used to establish cointegration relationship between series in case of structural breaks. The conventional statistical data analysis show that in Latvia during 2000 to 2010 external debt, its components and main ratios have increased. Further findings show that there are structural changes in time series and also cointegration relationship that was found between series indicates that external debt of Latvia is sustainable.
An analysis of Latvian External Debt sustainability
Keywords: Ekonomika