Dislipidēmijas saistība ar aknu cirozes komplikācijām un klīniskajiem iznākumiem - Evarte-Bundere, Sintija (Latvijas Universitāte, 2020)
Dislipidēmija un aptaukošanās ir būtiska vairāku slimību ietekmējoša riska faktoru kombinācija, kam sabiedrībā ne vienmēr tiek pievērsta pietiekami liela uzmanība. Dislipidēmija tiek saistīta ar paaugstinātu kardiovaskulāro risku, 2. tipa cukura diabētu (CD) un nealkohola steatohepatīta (NASH) attīstību. NASH ir hroniska aknu slimība, kas var progresēt aknu cirozē. Tā kā aknas ir galvenais holesterīna un citu lipīdu avots organismā, tad pētījuma mērķis ir noskaidrot dislipidēmijas izplatību aknu cirozes pacientu vidū un tās saistību ar blakusslimībām, kā arī izmaiņām aknu beigu stadijas modelī (MELD) un Child-Pugh prognostiskajos rezultātos. Retrospektīvs pētījums tika veikts Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura terapijas centra stacionārā no 2020. gada februāra līdz 2020. gada martam. Pētījumā tika iekļauti 54 pacienti ar aknu cirozi – pētāmajā grupā bija 27 sievietes (48,25%) un 28 vīrieši (51,75%) ar vidējo vecumu 49,93 gadi un vidējo ķermeņa masas indeksu (ĶMI) 26,34 kg/m2. Apkopojot datus tika secināts, ka aknu cirozes pacientu vidū dislipidēmijas prevalence atkarībā no tās kritērijiem ir augsta (no 35,2 – 77,8%). Vidēji cieša saistība tika konstatēta cirozes pacientiem ar dislipidēmiju, kuru raksturo samazināts augsta blīvuma lipoproteīnu (ABL) līmenis. Savukārt, pacientiem ar palielinātu ĶMI biežāk atrodama dislipidēmija ar paaugstinātu kopējo holesterīnu un zema blīvuma lipoproteīnu frakciju. Pētījumā neapstiprinājās statistiski ticama palielināta ĶMI un dislipidēmijas saistība ar CD (ρ=1,44 x10-2). Tomēr aknu cirozes pacientiem ar CD biežāk (66,67%) novēroja pazeminātu ABL līmeni serumā nekā pacientiem bez CD (23,08%), šī saistība bija vidēji cieša (V= 0,45). No lipīdu rādītājiem vienīgi hipertrigliceridēmija bija saistīta ar aknu cirozes pacientu MELD skalas 3 mēnešu mirstības sliktāku prognozi.

Dyslipidemia and obesity are significant risk factors which do not get enough attention in our society. Dyslipidemia is associated with an increased risk of cardiovascular risk, type 2 diabetes mellitus (DM) and non-alcoholic steatohepatitis (NASH). NASH is a chronic liver disease that can progress into liver cirrhosis. The liver is the major source of cholesterol and other lipids in the body. The aim of the study was to determine the prevalence of dyslipidemia in patients with cirrhosis and the association with comorbidities to analyze the changes in Model of End-Stage Liver Disease (MELD) and Child-Turcotte-Pugh scores. Retrospective research was executed at “PSKUS” in “Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Therapy Center” from February 2020 to March 2020. The study included 54 patients with cirrhosis- 27 women (48.25%) and 28 men (51.75%) with average age of 49.93 years and a mean Body Mass Index (BMI) of 26.34 kg / m2. By summarizing the data, it was recognized that the prevalence of dyslipidemia among patients with cirrhosis was high (from 35,2 to 77,8%). A moderately strong association was found in dyslipidemia characterized by reduced high-density lipoprotein levels (HDL). Patients with high BMI are more likely to have dyslipidemia with elevated cholesterol and low-density lipoprotein fraction. The study did not confirm a statistically significant association between BMI and dyslipidemia in cirrhotic patients with DM (ρ=1,44 x10-2). However, data showed that patients with cirrhosis had a higher incidence (66.67%) of decreased serum HDL than patients without DM (23.08%). The association was close (V = 0.45). Only hypertriglyceridemia was associated with worsering of MELD 3-month mortality score.
Association of dyslipidaemia with hepatic cirrhosis complications and clinical outcomes
Keywords: Medicīna; aknu ciroze; dislipidēmija; metabolais sindroms; cukura diabēts; hiperholesterinēmija