Līdzdalības veids - atbalstīšana - Birzule-Cunska, Ilze (Latvijas Universitāte, 2007)
Lai izprastu, analizētu un diskutētu par līdzdalībnieku lomu noziedzīgā nodarījumā, autore nolēma bakalaura darbā pievērsties atbalstīšanai kā vienam no līdzdalības veidiem. Darba mērķis ir analizēt atbalstīšanas institūtu. Vispirms darbā ir aplūkota atbalstīšana vēsturiskā aspektā. Noskaidrots, ka laika gaitā ir mainījies ne tikai atbalstītāja jēdziena nosaukums, no pabalstītāja uz atbalstītāju, bet ir notikušas arī citas izmaiņas. Krimināllikumā ir notikusi atteikšanās no izdarītāja pieskaitīšanas līdzdalībniekiem. Otrkārt, darbā ir aplūkots līdzdalības jēdziens un tā veidi, lai atvieglotu atbalstīšanas būtības izpratni. Treškārt, analizētas atbalstīšanas objektīvās un subjektīvās pazīmes, atbalstīšanas veidi un atrastas iespējas, kā norobežot atbalstīšanu no citiem līdzdalības veidiem un pat līdzīgiem institūtiem. Autore ierosina intelektuālo atbalstīšanu papildināt ar jaunu veidu- informācijas nodošanu. Ceturtkārt, darbā ir risinātas specifiskas atbalstīšanas problēmas kontekstā ar līdzdalības speciāliem jautājumiem. Piektkārt, apzināta ārvalstu likumdevēju pieredze jautājumā par atbalstīšanas reglamentāciju, lai varētu pilnveidot Krimināllikumu, smeļoties idejas no citviet jau ieviestajām normām. Autores priekšlikums ir arī Krimināllikumā paredzēt, ka pie kriminālatbildības netiek saukti līdzdalībnieki, tai skaitā atbalstītāji, kriminālpārkāpuma gadījumā, kā tas ir reglamentēts Igaunijas Sodu kodeksā. Darbā ir četras nodaļas. Tās veidotas tā, lai pēc iespējas pilnīgāk varētu sasniegt iepriekš norādītos šī bakalaura darba mērķus.

Authoress decided to turn to an abetment as a type of involvement for better understanding, analysing and argumentation about the part of accessary in a crime. The aim of this project is to analyse the institute of the abetment. First of all, in this project has considered the abetment in aspect of history. Authoress saw that in length of time has changed not only the name of concept of the abetment but also has been another changes. The Penal Code include not the participant to an accessary. Secondly, in this project has solved questions about concept of involvement and types of it for the easer understanding the essence of the abetment. Thirdly, in this project has analysed the objective and subjective features of the abetment, types of it and has found the ways how to delimit abetment from the another types of involvement and even from the similar institutes. Authoress suggests to complement the abetment with new type- data communication. Fourthly, in this project has solved the specifical problems of the abetment in context with special questions of involvement. Finally, has considered the experience of foreign state legislator about the regulation of the abetment for the development of the Penal Code. Authoress suggests not to punish abettor in a criminal offence. In a criminal offence punish only a principal. This idea already has incorporated in Estonia’s Penal Code. The project consist of four chapter. Chapters are made in a way to achieve the aims of this bachelor project.
Type of involvement - an abetment
Keywords: Juridiskā zinātne