Izglītības un kultūras dzīves norises Ciblas pagastā (1920-1940) - Leščinskis, Agnis (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis ir raksturot Latgales kultūras un izglītības dzīves norises Ciblas pagastā no 1920. gada līdz 1940.gadam. Darbā apkopota informācija par izglītības un kultūras dzīves norisēm Latgalē. Balstoties uz vēstures avotiem un literatūru, ir pētītas izglītības un kultūras attīstības tendences Ciblas pagastā 20.gs 20.-30.gados. Skolu izvietojums, skolēnu skaita straujš pieaugums, arvien augstāks skolotāju izglītības līmenis, biedrību darbība, pašdarbības kolektīvi – kori, deju kolektīvi, teātra iestudējumi. Viss apliecina strauju izglītības un kultūras dzīves izaugsmi apskatāmajā laika posmā. Iepazīstoties ar materiāliem, kas atklāj pārmaiņas vienā Latgales pagastā, var gūt priekšstatu par izglītības un kultūras dzīves norisēm visā Latgalē.

The aim of the Bachelor’s paper is to characterize the events of educational and cultural life in Cibla’s parish from 1920 – 1940. The paper deals with the information on the events of educational and cultural life in Latgale. The research, based on historical facts and literature, shows the events of educational and cultural life in Cibla’s parish in the 20s and 30s of the 20th century. The location of schools, the growth of the number of students, the increase of the teachers’ educational level, the activities of the societies, choirs, folk dance groups, drama groups – they all show the development of educational and cultural life in the given period. By getting acquainted with the materials about the changes in one Latgale parish one can learn about the events of educational and cultural life in all Latgale.
Events of educational and cultural ife in Cibla’s parish (1920-1940)
Keywords: Vēsture