Elektromagnētiskais indukcijas rotējošo pastāvīgo magnētu caurteces mērītājs šķidriem metāliem - Brūna, Rota (Latvijas Universitāte, 2017)
Caurteces mērīšana ir efektīvākais paņēmiens šķidrumu un gāzu plūsmas kontrolēšanai, ar to saistīto tehnoloģisko procesu efektivitātes un drošības uzlabošanai. Tipiskas šķidro metālu problēmas, kā augstā metālu kušanas temperatūra un ķīmiskā agresivitāte, var risināt, izmantojot metāliem raksturīgo augsto elektrovadītspēju un mērot caurteci bezkontakta veidā ar magnētisko lauku. Bakalaura darbā eksperimentāli pētīta bezkontakta elektromagnētiskās indukcijas rotējošo pastāvīgo magnētu plūsmas mērītāja šķidriem metāliem darbība un jutība dažādos apstākļos. Izmantojot zemas temperatūras indija-gallija-alvas eitektiskā sakausējuma cirkulācijas cilpu, tika salīdzināta mērītāja jūtība pie dažādu materiālu caurulēm ar dažādiem vadoša materiāla sieniņu biezumiem atkarībā no caurteces un attāluma līdz caurulei, kā arī kalibrēts plūsmas mērītājs.

Flow measurement is the most effective method for liquid and gas control and for technological process efficiency and safety regulation related with it. Most typical liquid metal problems are high melting point and chemical aggression. These problems can be solved by using a magnetic field to measure flow without a contact due to high electrical conductivity of metals. In this bachelor thesis are experimentally studied performance and sensitivity of contacless electromagnetic induction rotary permanent magnet flowmeters for liquid metal flow control in different circumstances. Research was executed on a low-temperature indium-gallium-tin eutectic alloy’s circulation loop. Flowmeter’s sensitivity was compared near various material pipes with various conductive material’s wall thicknesses and the flowmeter was calibrated.
Electromagnetic induction flowmeter on rotating permanent magnets for liuquid metals
Keywords: Fizika; elektromagnētiskā indukcija; plūsmas mērīšana; rotējoši pastāvīgie magnēti; šķidrie metāli