Tirgus nepilnība un iespējamie risinājumi daudzdzīvokļu māju segmentā - Otisons, Miks (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā analizēta publiskās un privātās partnerības (PPP) finansēšanas modeļa piemērošanas iespējamība zemu un pieejamu cenu īres dzīvokļu attīstībai Latvijas reģionos. Darba mērķis ir izvērtēt PPP modeļa potenciālu kā instrumentu mājokļu tirgus nepilnību mazināšanai, identificēt tā priekšrocības un ierobežojumus, kā arī izstrādāt priekšlikumus modeļa pielāgošanai reģionālajiem apstākļiem. Pētījuma aktualitāti nosaka strukturālās nepilnības Latvijas reģionālajā mājokļu tirgū un nepieciešamība pēc ilgtspējīga publiskā un privātā sektora sadarbības mehānisma. Pētījuma rezultāti apstiprina, ka, pielāgojot PPP modeli Latvijas reģionālajām vajadzībām, iespējams būtiski uzlabot mājokļu pieejamību un samazināt tirgus disbalansu. Darbā izstrādāti priekšlikumi normatīvās vides uzlabošanai, finanšu mehānismu strukturēšanai un pilotprojektu ieviešanai kā pamata posmam plašākai PPP modeļa pielietošanai mājokļu attīstībā.

The master’s thesis analyses the applicability of the public-private partnership (PPP) financing model for the development of low- and affordable-rent housing in the regions of Latvia. The aim of the study is to evaluate the potential of the PPP model as a tool to address housing market failures, to identify its advantages and limitations, and to develop proposals for adapting the model to regional conditions. The relevance of the study is based on structural deficiencies in the Latvian regional housing market and the need for a sustainable mechanism for cooperation between the public and private sectors. The results confirm that, by adapting the PPP model to the needs of Latvia’s regions, it is possible to significantly improve housing accessibility and reduce market imbalance. The thesis presents proposals for improving the regulatory framework, structuring financial mechanisms, and introducing pilot projects as a basis for the wider application of the PPP model in housing development.
Market imperfections and possible solutions in the multi-apartment housing segment
Keywords: Ekonomika; publiskā un privātā partnerība; īres dzīvokļi; mājokļu pieejamība; reģionālā attīstība; finansēšanas modelis