Projekts: Kafejnīcas - konditorejas "CupCake" dibināšana - Sergejeva, Olga (Latvijas Universitāte, 2016)
SIA “CupCake” noteikti būs veiksmīgs uzņēmums, kas piedāvās kvalitatīvus, garšīgus, vizuāli pievilcīgus un samērā lētus konditorejas izstrādājumus. Sabiedrības plānota adrese ir Paula Lejiņa 8, Zolitūdes rajons, Rīga. Izvēlēta izdevīga at-rašanas vieta, telpas nolemts īrēt. Sabiedrību dibina divas fiziskas personas – Olga Sergejeva un Irina Sergejeva. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 16 000,00 EUR. Uzņēmums izmantos arī aizņemto kapitālu, (jo darbības nodrošināšanai nepietiek ar īpašnieku pašu kapitālu), kas ir noteikts 20 000,00 EUR. Nomāto pamatlīdzekļu kopējā summa gadā ir 12 000,00 EUR, un iegādāto pamatlīdzekļu kopējā summa ir 22 950,00 EUR. Tiek plā-nots, ka interjera izveidei tiks iztērēts 2 500,00 EUR. Tā kā uzņēmums darbosies atbilstošās telpās, tas būs apgādāts ar visiem nepieciešama-jiem pamatlīdzekļiem, kā arī noslēgti līgumi ar sagādniekiem, kad viss ir izplānots un pare-dzēts, tad uzņēmuma veiksmīgai darbībai nevajadzētu būt šķēršļu. Darba struktūra: darbs sastāv no septiņām daļām. Vispirms darbā tika izklāstīta projekta ideja, t.i. aprakstīs kāds uzņēmums tiks izveidots, projekta aktualitāte. Tieši konditorejas uzņē-mumu niecīgais piedāvājums Zolitūdes rajonā un neapmierinātais pieprasījums kļuva par pama-tu projekta tēmas izvēlei. Darbā ir sniegts SIA “CupCake” apraksts. Tika aprakstīta uzņēmuma juridiskā forma, tās izvēles pamatojums, aprakstīts reģistrācijas process, kā arī tika izklāstīta arī informācija par uzņēmuma nosaukumu un atrašanās vietu, uzņēmuma īpašniekiem. Uzņēmuma juridiskā forma un tās izvēles pamatojums, nozares apraksts pēc NACE kla-sifikatora. Aprakstīti uzņēmuma izveidošanas priekšnosacījumi. Uzņēmumā plānots nodarbināt 9 cilvēkus – direktoru un grāmatvedi (arī uzņēmuma īpašnieki), divus konditorus, divus konditora palīgus, kasieri, viesmīli un apkopēju. Visiem dar-biniekiem būs jāatbilst izvirzītajiem kritērijiem attiecībā uz kvalifikāciju, saskaņā ar Profesiju klasifikatoru, darba pieredzi, personīgām īpašībām utt. Tika veikta nozares izpēte, SIA “CupCake” darbosies apstrādes nozares apakšnozarē: pārtikas un dzērienu ražošanas nozarē. Darba gaitā, tika konstatēts, ka apstrādes nozare Latvijā ir plaši pārstāvēta, tā ražo ievērojamu devumu Latvijas IKP, tā ir pieprasīta no iedzīvotāju patē-riņa viedokļa un tajā veic investīcijas, tādēļ tiek pieņemts lēmums par projekta dibināšanu. Tika arī konstatēs, ka pārtikas un dzērienu ražošanas nozare ir otra lielākā apstrādes rūpniecības no-zare gan pēc izlaides, gan pēc aizņemto darbavietu skaita. Nozare vairāk nekā trešdaļu no savas produkcijas realizē ārējos tirgos.

Ltd. "CupCake" will definitely be a successful company that offers high-quality, delici-ous, visually appealing and relatively cheap pastries. The Company's planned address is Paula Lejina 8, Zolitudes district, Riga. Convenient location was chosen, the premises will be rented. Company is founded by - Olga Sergejeva and Irina Sergejeva. The company's share capital is 16 000,00 EUR. The company will also use bor-rowed funds, which is set at 20 000,00 EUR. Leasehold total annual amount of 12 000,00 EUR, and fixed assets purchased a total of 22 950,00 EUR. It is planned that on the interior will be spent 2 500,00 EUR. Structure: work consists of seven parts. In the beginning, the author describes project ideas and innovation ideas. Business district in Zolitude is in short supply of baked goods. The idea of the project has been summarized, including the description of company’s establis-hing process, description of the market segment. The project provides Ltd. “CupCake” description. The work describes the company's le-gal form, its selection process, as well as author described the registration process and provided information about the company's name and future location, and the company's owners. The company planned to employ 9 people - the director and accountant, two pastry shefs, two assistants, cashiers, waitress and cleaner. All employees will have to meet the criteria set out in terms of qualifications, in accordance with the classification of professions, work experience, personal qualities and so on. Author also conducted industry research. Ltd. "CupCake" will run its business in the processing industry sub-sectors: food and beverage industry. It was established that the Latvian processing industry is well represented, it produces a significant contribution to the Latvian GDP. It was also observed that the food and beverage industry is the second largest sector, both at the output, and in the number of jobs occupied. More than a third of their production is realized in foreign markets. The project also describes the sector development forecasts for the next 3-5 years. According to the forecast, in general, in 2016 the Ministry of Economy predicts a slight increa-se in manufacturing output. However, growth rates are largely determined by the external en-vironment - the European Union, the growth and the economic situation in the CIS countries. The third chapter also explored the company's legal activity regulation. The author notes - that the company running in catering services sector is subjected not only to the Latvian Republic laws, and the Cabinet of Ministers regulations, but also to the European Union regulations and directives, as well as there is a need for special permits and licenses.
Project: Establishment of the Coffee and pastry shop "CupCake"
Keywords: Finanses un kredīts; kafejnīca-konditoreja; veselīgs dzīvesveids; pārtikas un dzērienu ražošanas nozare; apkalpošana; konditorejas izstrādājumi