Žana Kalvina idejas Dž. Banjana, H. Melvila un M. Robinsones darbos - Majore, Dita (Latvijas Universitāte, 2017)
Šis darbs analizē Džona Banjana pieeju kalvinismam literārajā darbā Svētceļnieka Taka, Hermana Melvila pieeju kalvinismam literārajā darbā Bilijs Bads (Billy Budd, Sailor), kā arī Merilinas Robinsones pieeju kalvinismam romānā Gileāda. Darba mērķis ir analizēt līdzīgās un atšķirīgās iezīmes Dž. Banjana, H. Melvila un M. Robinsones pieejai kalvinismam. Pirmkārt, literārie darbi tiek uzmanīgi izlasīti. Otrkārt, Dž. Banjana, H. Melvila un M. Robinsones pieeja kalvinismam tiek analizēta, izmantojot teksta analīzi. Treškārt, tiek veikts secinājums, ka kalvinisma izpratne ir mainījusies. Atslēgvārdi: Kalvinisms, Džons Banjans, Svētceļnieka Taka, Hermans Melvils, Bilijs Bads, Merilina Robinsone, Gileāda

This thesis deals with the analysis and comparison of John Bunyan’s approach to Calvinism in The Pilgrim’s Progress, Herman Melville’s approach to Calvinism in Billy Budd, Sailor and Marilynne Robinson’s approach to Calvinism in Gilead. The goal of the research is to analyse the similarities and differences of J. Bunyan’s, H. Melville’s and M. Robinson’s approaches to Calvinism. Firstly, the literary works are closely read. Secondly, J. Bunyan’s, H. Melville’s and M. Robinson’s approaches to Calvinism are analysed with the use of textual analysis. Thirdly, a conclusion is made that the understanding of Calvinism in Anglophone literature has changed. Keywords: Calvinism, John Bunyan, The Pilgrim’s Progress, Herman Melville, Billy Budd, Sailor, Marilynne Robinson, Gilead
Calvinist Ideas in the Works of John Bunyan, Herman Melville, and Marilynne Robinson
Keywords: Valodniecība; Calvinism; John Bunyan; Herman Melville; Marilynne Robinson; Kalvinisms