Ķīmiskā sastāva izvērtējums koksnes pelnos - Neimane, Megija (Latvijas Universitāte, 2021)
Ķīmiskā sastāva izvērtējums koksnes pelnos. Neimane M., zinātniskā darba vadītājs Pētnieks Mg.chem. Vitālijs Lazarenko. Bakalaura darbs, 33 lpp., 7 attēli, 16 tabulas, 42 literatūras avoti, 7 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā tika analizēts makro- un mikro-, un retzemju elementu saturs smagajos un vieglajos koksnes pelnos. Paraugi tika ievākti no dažādām katlu mājām Latvijas teritorijā. Koksnes pelnu paraugiem tika veikts izvilkums koncentrētā slāpekļskābē. Iegūtajos šķīdumos ķīmisko elementu kvantitatīvais saturs tika noteikts ar ICP-MS analīzes metodi. Tika noteikts arī koksnes pelnu pH un elektrovadītspēja. Iegūtie rezultāti tika apstrādāti, izvērtēti un salīdzināti ar literatūras datiem. KOKSNES PELNI, MAKROELEMENTI, MIKROELEMENTI, RETZEMJU ELEMENTI, pH, ELEKTROVADĪTSPĒJA

Evaluation of chemical composition in wood ash. Neimane M., research project supervisor Researcher M.Sc. Vitālijs Lazarenko. Bachelor’s thesis report, 33 pages, 7 figures, 16 tables, 42 literature references, 7 attachments. In Latvian. During research was analyzed macro-, micro- and rare earth element content in the bottom and fly wood ash. Samples were collected from different parts of Latvia from boiler houses. Wood ash samples were extracted in concentrated nitric acid. The quantitative content of chemical elements in the extracted sample solutions was determined by the ICP-MS analysis method. The pH and electrical conductivity of wood ash was also determined. The obtained results were processed, evaluated and compared with literature data. WOOD ASH, MACROELEMENTS, MICROELEMENTS, RARE EARTH ELEMENTS, pH, ELECTRICAL CONDUCTIVITY
Evaluation of chemical composition in wood ash
Keywords: Ķīmija; KOKSNES PELNI; MAKROELEMENTI; MIKROELEMENTI; RETZEMJU ELEMENTI; pH