Iedzīvotāju skaita samazināšanās un tās ietekme uz ekonomiku - Rēvalds, Roberts (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs ar nosaukumu "Iedzīvotāju skaita samazināšanās un tās ietekme uz ekonomiku" pēta daudzdimensionālas ekonomiskās sekas, kas saistītas ar samazinātiem iedzīvotāju skaitļiem, īpaši uzsverot Eiropas Savienības kontekstu. Pētījums ir strukturēts analītiskajā un pētnieciskajā sadaļās, kur pirmā sniedz pārskatu par demogrāfiskajām tendencēm un to ekonomiskajām sekām, bet otrā detalizēti iztirzā konkrētus ietekmes aspektus uz reģionālo ekonomisko aktivitāti un sociālo pakalpojumu pieprasījumu. Pētījums izceļ, kā iedzīvotāju skaita samazināšanās ietekmē dažādas ekonomikas nozares, pārveidojot darba tirgus, ietekmējot publisko un privāto aktīvu vērtības un mainot fiskālo ilgtspēju. Īpaši tika atzīmēts, ka lai gan iedzīvotāju skaita samazināšanās rada izaicinājumus, piemēram, potenciālu IKP izaugsmes samazinājumu un spiedienu uz sabiedriskajiem un infrastruktūras pakalpojumiem, tā arī piedāvā iespējas uzlabot dzīves kvalitāti un ekonomisko efektivitāti caur labāku resursu sadali. Darbs noslēdzas ar secinājumu, ka demogrāfisko samazinājumu saistīto izaicinājumu risināšanai ir nepieciešamas kompleksas politikas reakcijas, kas veicina ilgtspējīgu attīstību un pielāgo publiskos pakalpojumus mainīgajām demogrāfiskajām realitātēm. Tēze izmanto gan kvantitatīvās, gan kvalitatīvās pētījumu metodes, lai nodrošinātu stingru analīzi par ES demogrāfisko ainavu, sniedzot vērtīgu ieskatu plašākās ekonomiskās un sociālās ietekmes jomā, ko rada iedzīvotāju tendences.

The bachelor thesis titled "Population Decline and Its Impact on the Economy" explores the multifaceted economic consequences of decreasing population figures, particularly emphasizing the European Union context. The study is structured into analytical and research sections, where the former provides an overview of demographic trends and their economic implications, while the latter delves into specific impacts on regional economic activity and social service demands. The research highlights how population decline affects various economic sectors by reshaping labor markets, influencing public and private asset values, and altering fiscal sustainability. Notably, the study finds that while a decreasing population presents challenges, such as potential decreases in GDP growth and strains on public services and infrastructure, it also offers opportunities for improving life quality and economic efficiency through better resource distribution. The paper concludes that addressing the challenges associated with demographic declines requires comprehensive policy responses that foster sustainable development and adapt public services to changing demographic realities. The thesis employs both quantitative and qualitative research methods to provide a robust analysis of the EU's demographic landscape, contributing valuable insights into the broader economic and social impacts of population trends.
Population Decline and Its Impact on the Economy
Keywords: Ekonomika; Ekonomikas izaugsme; Demogrāfija; Darbaspēka struktūra; Eiropas Savienība; Darba tirgus