Noguruma ietekme uz telpiskās uztveres un valodas apstrādes mijiedarbību - Žiba, Evija (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba mērķis: pārbaudīt noguruma ietekmi uz telpiskās uztveres un valodas apstrādes mijiedarbību. Dalībnieki: 98 dalībnieki vecumā no 18 līdz 39 gadiem Metode: Ar datorizētu atbilstības vērtējuma uzdevumu, kurā izmantoti latviešu valodas prievārdi, tika noteikta noguruma ietekme uz telpiskās uztveres spējām. Dalībniekiem bija jānovērtē, cik lielā mērā apgalvojums atbilst ekrānā redzamajam attēlam. Pēc testa veikšanas dalībnieki atbildēja uz anketas jautājumiem par savu veselību, pamošanās laiku u.c. Rezultāti: Nogurums ietekmē telpisko uztveri, cilvēki, kas jūtas noguruši, testu veic ātrāk un pieļauj vairāk kļūdu nekā pārējie dalībnieki. Latviešu valodas prievārdu „virs” un „uz” lietojums atšķiras no atbilstošiem prievārdiem angļu valodā.

Purpose: evaluate the effect of fatigue on the spatial language. Subjects: 98 adults aged 18-39. Methods: The effect of fatigue on the spatial perception was determined using computerized acceptability rating task with Latvian spatial prepositions. Subjects were asked to rate how good the sentence describes the picture. After the test subjects answered some general questions about health, wake-up time etc. Results: Fatigue leaves effect on the spatial perception, tired subjects do the test faster and make more mistakes than others. Latvian prepositions "virs" and "uz" have different meanings than the corresponding prepositions in English.
Impact of fatigue on spatial language and cognition
Keywords: Fizika; nogurums; telpiskā uztvere; valoda; kognitīvie procesi