Objektīvās izmeklēšanas princips un sacīkstes princips administratīvajā procesā - Aizupe, Ieva (Latvijas Universitāte, 2017)
Objektīvās izmeklēšanas princips ir viens no tiesvedības pamatprincipiem administratīvā procesā. Tas kalpo kā līdzeklis procesa dalībnieku faktiskās nevienlīdzības līdzsvarošanai un nodrošina tiesisku un taisnīgu kontroli pār izpildvaras darbībām. Lai arī objektīvās izmeklēšanas princips administratīvajā procesā ir tā smaguma centrs, tomēr būtu pārsteidzīgi apgalvot, ka šajā procesā objektīvās izmeklēšanas princips pilnībā izslēdz civilprocesā pazīstamā sacīkstes principa izpausmes. Darba mērķis ir izpētīt objektīvās izmeklēšanas un sacīkstes principa izpausmes administratīvajā procesā. Lai sasniegtu darba mērķi, darba autore izpētīja objektīvās izmeklēšanas un sacīkstes principa būtību un izpausmes, objektīvās izmeklēšanas principu ierobežojošos faktorus, kā arī sacīkstes principa izpausmes administratīvajā procesā. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka administratīvajā procesā objektīvās izmeklēšanas princips un sacīkstes princips pastāv mijiedarbībā. Pieņēmums, ka administratīvajā procesā nepastāv sacīkstes princips, nav patiess. Administratīvajā procesā līdzās objektīvās izmeklēšanas principam pastāv sacīkstes principa elementi. Atslēgvārdi: objektīvās izmeklēšanas princips, sacīkstes princips, administratīvais process tiesā, līdzdarbības pienākums.

Official investigation principle is one of basic principle of legal procedure in administrative procedure. The principle helps to balance the inequality of actual participants and provides fair and legal control over executive actions. Eventhou official investigation principle in administrative procedure is centre or gravity of it, however it would be hastily to declare that in this legal action the official investigation principle completely shuts down the adversarial principle of proceeding. The goal of this work is to research official investigation principle and adversarial principle display in administrative procedure. To achieve the goal, authoress studied the nature and the display of official investigation principle and adversarial principle, the restrictions in official investigation principle, also the display of adversarial principle in administrative procedure. As a result of this research it become clear that official investigation principle and adversarial principle interacts in administrative procedure. The assaumption in administrative procedure there is no adversarial principle is false. The adversarial principle partly coexists with official investigation principle in administrative procedure. Keywords: official investigation principle, adversarial principle, administrative procedure, duty of collaboration.
Official investigation principle and adversarial principle in administrative procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; objektīvās izmeklēšanas princips; sacīkstes princips; administratīvais process tiesā; līdzdarbības pienākums