Projekts: Uzņēmuma SIA "Travel on foot" dibināšana - Mavrins, Aleksis (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba mērķis ir izstrādāt un analizēt projektu, kurš būs saistīts ar jaunas sabiedrības ar ierobežotu atbildību dibināšanu. Uzņēmuma nosaukums būs SIA “Travel on foot”, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē “Ceļot ar kājām”. Tas tiks dibināts ar 2020. gada 1. janvāri. Tā juridiskā un faktiskā adrese būs Bieķensalas iela 26, kas atrodas Mūkusalas rajonā, Rīgā. Uzņēmuma īpašnieks būs viena fiziska persona, kura veiks 7’500 euro pamatkapitāla iemaksu uzņēmuma dibināšanas brīdī. Pirmajā saimnieciskās darbības mēnesī uzņēmuma vadītājs saņems 7’500 euro aizdevumu no ģimenes locekļiem, kas tiks iemaksāti pamatkapitālā, līdz ar to palielinot kopējo pamatkapitālu līdz 15’000 euro, kurš tiks sadalīts 150 daļās, kur katras daļas vērtība būs 100 euro. Balstoties uz veiktajiem finanšu aprēķiniem, uzņēmumam bija nepieciešams papildus ārējais finansējums, lai tas spētu veiksmīgi uzsākt savu saimniecisko darbību, tāpēc tika izmantots Latvijas valsts atbalsta institūcijas ALTUM starta aizdevums 7’000 euro apmērā, kopsummā sastādot 22’000 euro starta kapitālu. Uzņēmuma SIA “Travel on foot” pamatdarbība būs saistīta ar vairāku dienu grupveida pārgājienu izveidi un organizēšanu gan Latvijā, gan ārpus tās robežām (Itālijā, Šveicē, Francijā Islandē, Slovēnijā un Austrijā). Angļu valodā, šāda veida pārgājieniem ir trīs nosaukumi “Hiking”, “Trekking” un “Backpacking”, jo šie pārgājieni atšķiras no parastām pastaigām.Uzņēmums savu saimniecisko darbību veiks vietējā tirgū un tā mērķauditorija būs visi Latvijas iedzīvotāji, kuriem nav kustību traucējumi. Pēc Centrālās statistikas datu analīzes, 10.3% Latvijas iedzīvotājiem ir stipri kustību ierobežojumi, 33.2% iedzīvotājiem ir minimāli kustību traucējumi un 56.5% iedzīvotājiem kustību ierobežojumu nav, līdz ar to aptuveni 89.7% iedzīvotāju būs spējīgi saņemt SIA “Travel on foot” sniegto pakalpojumu. Finanšu plāns tika veidots par trīs uzņēmuma saimnieciskās darbības gadiem no 2020. gada 1.janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim. Finanšu plāns tika veidots balstoties uz vairākiem pieņēmumiem – vietējā tirgus analīzi, valsts ekonomiskā stāvokļa analīzi, iespējamajiem ārējā finansējuma avotiem, cenu politikas, nodokļu politikas, apgrozījuma un izdevumiem.

The aim of the master thesis is to create and analyze a project of a new limited company establishment. Company name will be “Travel on foot” and it will be founded on January 1st of year 2020. Company’s legal and actual address will be Bieķensalas street 26, which is located at Mūkusalas district in Riga city. Company will be ruled by one CEO, which at the moment of the company’s foundation will make a 7’500 euro payment of share capital. At the first month of company’s economic activity the CEO will receive a loan from its family members without a request of returning this loan. The received amount of 7’500 euro will be as well added to the share capital, which in total will sum up to 15’000 euro. Share capital will be divided in 150 parts, where one price value will be 100 euro. Based on the financial calculations, there was a need for an external funding to successfully begin its activity, so by the help of Latvian state support institution ALTUM, company receives a 7’000 euro loan, which in total creates a 22’000 euro start-up capital. Travel on foot Ltd core business will be creating and organizing a several day group Hiking, Backpacking, Trekking and Snowshoeing in Latvia and outside its borders (Italy, Switzerland, France, Iceland, Slovenia and Austria). Travel on foot Ltd economic activity will be focused only on local market. Its target audience will be all citizens of Latvia excluding the ones with movement issues. Based on Central statistics administration (CSA) analyze, 10.3% citizens have movement issues, therefore they can’t perform all physical activities so they won’t be able to participate in long hikes. 33.2% citizens have minimal movement issues, which for most of them are not that serious, so part of them are able to hike. 56.5% citizens have no movement issues at all, and they can hike easily. Financial plan was created for three years of Travel on foot Ltd economic activity starting from January of 2020 till December of 2022. Finance plan was based on several assumptions – local market analysis, Latvia’s economy condition analysis, external funding possibilities, price policy, tax policy, planned turnover and expenses.
Project: Establishment of the company "Travel on foot" Ltd
Keywords: Finanses un kredīts; Uzņēmums; Pārgājieni; Ceļot; Riski; Analīze