Kontaktdermatīts Latvijā - Romanova, Anna (Latvijas Universitāte, 2019)
Kontaktdermatīts (KD) ir izplatīta slimība visā pasaulē. Vīrieši un sievietes visās vecumgrupās slimo ar KD. ASV ar KD slimo 13 miljoni iedzīvotāju, diemžēl Latvijā nav veikti epidemioloģiski un klīniski pētījumi par saslimstību ar KD, tāpēc ir grūtības gan KD diagnostikā, diferenciāldiagnostikā, terapijā un profilaksē. 2018. gadā kontaktdermatīts Latvijā tika diagnosticēts 1071 pacientam. Latvijā ir lielāka sieviešu prevalence KD pacientu vidū (73,4 %) un vairāk pacientu ir vecumgrupā no 19 līdz 39 gadiem. 2018. gadā vairumam jauno pacientu kontaktdermatīts tika klīniski diagnosticēts Rīgā, bet ar ādas (patch) testiem Ventspilī. Vairāk ādas (patch) testi kontaktdermatīta diagnostikai tiek lietoti Latvijas reģionos, bet to pielietošana Latvijā ir jāpalielina. Populārākā vietējā kontaktdermatīta ārstēšana Latvijā ir ar lokāliem kortikosteroīdiem un antibakteriāliem krēmiem un ziedēm (mupiracīnu). Tika izstrādāta anketa kontaktdermatīta epidemioloģisku rādītāju apkopošanai Latvijā un rekomendēta ieviešanai Latvijas dermatovenerologu praksē. Latvijā kontaktdermatīta diagnostikā ieteicams plašāk izmantot ādas (patch) testus un veikt visaptverošu kontaktdermatīta epidemioloģisko pētījumu.

Contact dermatitis is a worldwide problem. Men and women in each age group suffer from contact dermatitis. In the United States of America, 13 million people suffer from contact dermatitis. Unfortunately, in Latvia we do not have statistics on the incidence of contact dermatitis. This causes problems in diagnosis, differential diagnosis, treatment and prevention. 1071 patients were diagnosed contact dermatitis in Latvia in 2018. In Latvia, the incidence of contact dermatitis among women is higher (73,4%) and is more seen in patients between 19 and 39 years of age. In 2018, most of the newly diagnosed cases of contact dermatitis were diagnosed clinically in Riga, but in Ventspils - by using the patch test. Patch test for diagnosing contact dermatitis is more commonly used in regional towns of Latvia though its use has to be higher. The most common local treatment of contact dermatitis in Latvia includes local corticosteroids and antibacterial creams and ointments (mupiracin). A questionnaire was compiled to collect epidemiological data on contact dermatitis and recommended to Latvian dermatovenerologists. The patch test is recommended to be used more frequently in dermatovenerologists’ practice in Latvia and a comprehensive research on epidemiology of contact dermatitis should be undertaken.
Contact dermatitis in Latvia
Keywords: Medicīna; kontaktdermatīts; epidemioloģija; ādas testi; terapija