Universālā jurisdikcija starptautiskajās publiskajās tiesībās - Stankevičs, Ivars (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbā ir apskatīta universālā jurisdikcija starptautiskajās publiskajās tiesībās. Pētījuma mērķis ir vispusīga šī jēdziena analīze ar mērķi konstatēt starptautisko tiesību paražas esamību. Tiek apskatīta valstu prakse, ieskaitot nacionālos normatīvos aktus un starptautiskos konvencionālos instrumentus, kas regulē jurisdikciju, analizēti dažādu tiesu nolēmumi. Iegūtās atziņas tiek izmantotas paražu tiesību normas konstatācijai. Darba beigās autors veic secinājumus par universālās jurisdikcijas statusu starptautiskajās publiskajās tiesībās. Atslēgvārdi: universālā jurisdikcija, genocīds, noziegumi pret cilvēci, kara noziegumi, jurisdikcijas režīmi

The paper analyses the universal jurisdiction in the internatinoal public law. The main goal of the research is to find an international customary law norm. State practice is examined, including national legal acts and international conventional instruments, which set up the rules for jurisdiction, case law is analysed. The findings are employed to search for the customary law norm. In the end author provides conclusions on the status of universal jurisdiction in the international customary law. Keywords: universal jurisdiction, genocide, crimes against humanity, war crimes, jurisdictional regimes.
Universal jurisdiction in public international law
Keywords: Juridiskā zinātne; universālā jurisdikcija; genocīds; noziegumi pret cilvēci; kara noziegumi; jurisdikcijas režīmi