Zīdaiņu aprūpe akūta gastroenterīta gadījumā un vispārējie preventīvie pasākumi - Vuškāne, Ineta (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma: “Zīdaiņu aprūpe akūta gastroenterīta gadījumā un vispārējie preventīvie pasākumi”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka akūta diareja jeb akūts gastroenterīts ir viena no visbiežāk sastopamajām bērnu infekcijas slimībām pasaulē un ir nopietns slogs sabiedrības veselībai kopumā. Latvijā, pēdējo 10 gadu laikā, novērots reģistrēto zarnu infekciju gadījumu skaita pieaugums. Kā viens no biežākajiem cēloņiem tiek minēts smags gastroenterīts bērniem, kas patērē veselības aprūpes resursus, pazemina pacienta un viņa vecāku dzīves kvalitāti, kā arī rada nopietnu sociāli ekonomisko slogu. Statistikas dati liecina, ka Latvijā katru gadu reģistrēto zarnu infekciju skaits sasniedz vairākus tūkstošus, taču patiesībā zarnu infekciju saslimšanas gadījumu skaits ir ievērojami lielāks, jo pacienti mēdz ārstēties ambulatori un ārsta palīdzība netiek meklēta. Darba mērķis ir noskaidrot zīdaiņu aprūpi akūta gastroenterīta gadījumā un vispārējos preventīvos pasākumus. Pētniecības uzdevumi ir veikt literatūras analīzi par zīdaiņu aprūpi akūta gastroenterīta gadījumā un vispārējiem preventīviem pasākumiem, analizēt D. Oremas pašaprūpes trūkuma teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu, izstrādāt pētījuma instrumentu – intervijas jautājumus māsām, veikt intervijas, apkopot un analizēt pētījumā iegūtos rezultātus, izdarīt secinājumus un izstrādāt rekomendācijas (bukletu). Pētījuma jautājums - kāda ir zīdaiņu aprūpe akūta gastroenterīta gadījumā un vispārējie preventīvie pasākumi? Pētījuma veids - kvalitatīvais pētījums Pētījuma instruments - daļēji strukturēta intervija, kura sastāv no 11. jautājumiem. Pētījuma rezultāti parādīja, ka māsu – ekspertu biežāk novērojamās klīniskās pazīmes zīdaiņiem ar akūtu gastroenterītu, kuri stājās pēc palīdzības stacionārā, ir dehidratācijas pazīmes, kas arī ir indikācijas, kad vecākam ar zīdaini nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības, jo zīdaiņa vecumā bērni ļoti strauji zaudē šķidrumu. Prioritārā aprūpes problēma zīdaiņiem ar akūtu gastroenterītu ir dehidratācija, kas smagas dehidratācijas gadījumos var novest zīdaini līdz šokam vai pat nāvei. Aprūpējot zīdaini akūta gastroenterīta gadījumā svarīgi ir ievērot vispārējos higiēnas pasākumus, lai novērstu infekcijas izplatīšanos. Māsas lomai un iesaistei vecāku izglītošanā, par zīdaiņa aprūpi akūta gastroenterīta gadījumā un preventīvo pasākumu ievērošanu, ir nozīmīga loma kā stacionārā tā arī ambulatorajā praksē.

The theme of the bachelor's thesis is "Nursing management of acute gastroenteritis, prevention and control measure in infant population". The relevance of theme is determined by the fact, that acute diarrhea or acute gastroentheritis is one of the most common infection diseases of infants in the world and it is serious problem for whole society. During last 10 years in Latvia is observed increase of quantity of intestinal infections. One of the most frequent cases is infants' severe gastroentheritis, which consumes health care resources, lower patient's and their parents' life quality and also make serious social and economical burden. Statistics show, that in Latvia each year several thousands of cases of intestinal infection are registered, but actually this quantity is much more, because patients usually are treated without doctor's help. Aim of work is to discover nursing management of acute gastroenteritis, prevention and control measure in infant population Research tasks are to make analyses of literature about care of infants in case of acute gastroentheritis and common preventive measures, analyze self care lack theory of D. Orem related to bachelor's thesis theme, develop the tool of research - interview for nurses, compile and analyze acquired results, make decisions and develop recommendations (brochure). The question of research is what is nursing management of acute gastroenteritis, prevention and control measure in infant population? Way of research - qualitative research. Tool of research - partially structured interview, which consists of 11 questions. Results of research show, that most common clinical signs observed by nurses - experts among infants with acute gastroenteritis, who receive stationary treatment, is signs of dehydration, which are also indications, that parents with infant should immediately ask for doctor's help, because in infant age children lose liquid very quickly. Priority health care problem for infants with acute gastroentheritis is dehydration, which in severe cases can cause infant's shock or even death. Taking case of infant in case of acute gastroentheritis is important to take care about common hygiene measures in order to prevent spread of infection. Nurse has significant role and needs to participate in parents' education about infants' care in case of acute gastroentheritis and observing preventive measures in both stationary and ambulatory practice.
Nursing management of acute gastroenteritis, prevention and control measure in infant population
Keywords: Medicīna; zīdaiņu aprūpe; akūts gastroenterīts; preventīvie pasākumi; aprūpe; gastroenterīts