Latvijas jauniešu dalības motivācija starptautiskajā brīvprātīgajā darbā - Kozule, Elīna (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba tēmas nosaukums ir „Latvijas jauniešu dalības motivācija starptautiskajā brīvprātīgajā darbā”. Pētījuma mērķis - sekmēt jauniešu dalības brīvprātīgajā darbā motivācijas dinamikas konceptuālu izpratni. Darba autore pētīja, kāda ir Latvijas jauniešu iesaistīšanās motivācija starptautiskajā brīvprātīgajā darbā, kā arī viens no darba uzdevumiem bija aplūkot motivācijas dinamiku dalības laikā. Tā kā pētījumā tika intervēti jaunieši, kas pabeiguši brīvprātīgo darbu, un tie, kas izstājās, to nepabeidzot, tad darba autore salīdzināja šīs divas grupas. Tas tika darīts ar nolūku noskaidrot, kāda ir sākotnējo iesaistīšanās motīvu, brīvprātīgo attieksmes pret aktivitātēm un pienākumiem, ieguvumu novērtēšanas ietekme uz motivāciju turpināt piedalīties brīvprātīgajā darbā vai tieši otrādi - doties projām. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas, kas ietver 5 nodaļas un 2 apakšnodaļas, metodoloģijas, rezultātu analīzes, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikumiem, kuriem pievienotas intervijas vadlīnijas un viena veiktā intervija ar brīvprātīgo. Par pētījuma datu ieguves veidu tika izmantota kvalitatīvā metode – daļēji strukturētā intervija. Tika intervēti 14 Latvijas jaunieši, kuri piedalījās starptautiskajā brīvprātīgajā darbā. Datu rezultātu apstrādei un analīzei tika izmantota datos pamatota teorija (grounded theory). Jauniešiem vienlaikus ir vairākas motivācijas – izvairīšanās no iepriekšējās dzīves problēmām, personīgā attīstība, nepieciešamība pēc saskarsmes, ceļošanas iespējas, piedzīvojumu un jaunu emociju gūšana, kā arī altruisms. Brīvprātīgo sākotnējie iesaistīšanās motīvi bija kā atbildes reakcija uz iepriekšējās dzīves problēmām un grūtībām. Viņi bija neapmierināti ar savu dzīves ritmu, kurā bija iestājusies rutīna, tāpēc brīvprātīgo darbu uztvēra, kā veidu bēgt no tās un gūt jaunas emocijas. Tas apliecina darbā izvirzīto hipotētisko pieņēmumu – „dalība brīvprātīgajā darbā ir veids, kā lauzt rutinizēto ikdienas dzīvi, kas ir līdzīga motivācijai ceļot”. Visas motivācijas, izņemot altruismu, ir attiecināmas uz vēlmi sevi realizēt un apliecināt, piedaloties brīvprātīgajā darbā. Šie secinājumi apstiprina darbā izvirzīto hipotētisko pieņēmumu - „dalības motivācija brīvprātīgajā darbā saistīta ar pašrealizāciju un pašapliecinājumu, kā arī savas pozitīvās biogrāfijas veidošanu”. Darba autore aplūkojusi motivācijas dinamiku, ko ietekmēja brīvprātīgo attieksme un apmierinātība ar aktivitātēm, pienākumiem, kā arī ieguvumi. Programmu pabeigušajiem sākotnēji bija būtiski nokļūt Āfrikā, kā arī viņi minēja ieguvumus, veicot viņiem nevēlamus darbus. Tāpat svarīga loma bija rakstura īpašībām, piemēram, neatlaidības demonstrēšanai. Savukārt tie, kas izstājās no programmas, Āfrikai nepiešķīra nozīmi, kā arī viņi bija neapmierināti ar brīvprātīgā darba aktivitātēm un pienākumiem.

The subject of the Master Paper is Motivation of Latvian Youth Participation in International Volunteering. The aim of the research is to facilitate conceptual comprehension of motivation dynamics of youth volunteering. The author studied the kind of Latvian youth involvement motivation to participate in international volunteering, furthermore, one of the objectives of the research was to consider motivation dynamics within the participation. The research presents the comparison of the two interviewed groups of youth, one of them had completed volunteering, as well as those who quit without completing it. The comparison was aimed at finding out the initial motivation of joining volunteering, volunteers’ attitude towards activities and responsibilities, an impact of outcome evaluation on the motivation to carry on participating in volunteering or leave. The Paper includes an introduction, a theoretical part incorporating 5 chapters and 2 subdivisions, methodology, an analysis of the outcome, conclusions, a list of references and supplements with the interview guidelines and a volunteer’s interview being attached. The data of the research were obtained using the qualitative method, i.e. a partially structured interview. There were interviewed 14 Latvian youth who had participated in international volunteering. The data outcome processing and analysis required data grounded theory. Youth at same time have various motivations ranging from avoiding the previous life problems, personal development, need to communicate, travelling opportunities, obtaining the adventure experience and new emotions, as well as altruism. The initial strains to join volunteering were like a response reaction to the previous life problems and difficulties. They were not satisfied with their life rhythm full of routine, therefore volunteering was considered the way to escape and obtain new emotions. It acknowledges the hypothesis of the research that participation in volunteering is the way to break full of routine daily life that is similar to motivation to travel. All motivations except for altruism refer to the wish to realize oneself by means of volunteering. These conclusions confirm the hypothesis being put forward in the research that motivation to participate in volunteering is connected with self-realization and self-esteem, as well as creating one’s positive biography. The author considered motivation dynamics influenced by volunteers’ attitude and satisfaction with activities, responsibilities and gains. Originally it was essential for those who completed the programme to travel to Africa, moreover, they mentioned the gains doing undesirable work. Character features were also very significant, e.g. for demonstrating persistence, while those who quit the programme, did not pay much attention to Africa and they were not satisfied with volunteering activities and responsibilities.
Motivation of Latvian Youth Participation in International Volunteering
Keywords: Socioloģija