Ārstniecības augu references materiāla sagatavošana elementu analīzei - Isajeva, Anita (Latvijas Universitāte, 2024)
Ārstniecības augu references materiāla sagatavošana elementu analīzei. Isajeva A., zinātniskais vadītājs Dr.Chem. Arturs Vīksna, Maģistra darbs, 48 lappuses, 21 attēli, 9 tabulas, un 37 literatūras avoti un 5 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darbā apkopota informācija par references materiāla sagatavošanu, par dažādām paraugu mineralizācijas metodēm, elementu noteikšanas metodēm, daļiņu izmēra noteikšanas metodēm, par references materiāla stabilitāti un izmantošanas iespējām. Eksperimentālajā daļā tika veikta paraugu sagatavošana references materiālām un dažādu elementu koncentrācijas analīze ar ICP-MS ārstniecības augu paraugos un references materiālos – kumelīte, liepziedi, hibiska un augļu tēja, IAEA-413, IAEA-392, IAEA-336, kas sagatavoti ar slapjās mineralizācijas metodi mikroviļņos. Iegūtie rezultāti ir savstarpēji salīdzināti un izvērtētas elementu koncentrācijas šķīdumos un sausajā materiālā. Tika izstrādāta metode daļiņu mērīšanai tēju paraugiem ar sausu lāzera difrakcijas metodi.

Preparation of medicinal plant reference material for elemental analysis. Isajeva A., scientific supervisor Dr.Chem. Arturs Vīksna, Master’s thesis, 48 pages, 21 images, 9 tables and 37 literature sources and 5 additions. Latvian language. The coursework contains information on the preparation of the reference material, on various methods of mineralization of samples, methods of determining elements, on the stability of the reference material and the possibilities of use. In the experimental part, sample preparation for reference materials and concentration analysis of various elements with ICP-MS in medicinal plant samples and reference materials - chamomile, linden, hibiscus and fruit tea, IAEA-413, IAEA-392, IAEA-336, prepared by wet mineralization microwave method. The obtained results have been compared and evaluated with respect to element concentrations in solutions and dry material. A method was developed for particle measurement of tea samples by dry laser diffraction.
Preparation of herbal plants reference material for elemental analysis
Keywords: Ķīmija; REFERENCES MATERIĀLS; ĀRSTNIECĪBAS AUGI; SLAPJĀ MINERALIZĀCIJA SLĒGTOS TRAUKOS MIKROVIĻŅOS; ICP-MS ELEMENTU ANALĪZE; DAĻIŅU IZMĒRA ANALĪZE