Dezinfekcijas līdzekļu lietošanas paradumi sabiedrībā paaugstinātas epidemioloģiskās drošības apstākļos - Grīnliņa-Orniņa, Ilona (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbs izstrādāts par tēmu „Dezinfekcijas līdzekļu lietošanas paradumi sabiedrībā paaugstinātas epidemioloģiskās drošības apstākļos”. Bakalaura darba mērķis ir izzināt dezinfekcijas līdzekļu lietošanas paradumus sabiedrībā. paaugstinātas epidemioloģiskās drošības apstākļos, izvīrzītā hipotēze - apzinoties augsto inficēšanās risku lielākā daļa sabiedrības regulāri lieto dezinfekcijas līdzekļus roku dezinfekcijai, ievērojot ieteikumus un norādes to lietošanai. Darbs sastāv no ievada, 6 nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem un pieciem pielikumiem. Ievadā ir aprakstīta tēmas aktualitāte. Darba teorētiskās daļas izveidošanai tika apkopoti un analizēti 37 informācijas avoti latviešu un angļu valodā. Darba apjoms ir 52 lapas. Pirmajā nodaļa apskatīta Dorotejas Oremas (Dorothea Orem) pašaprūpes teorijas saistība ar bakalaura darba tēmu. Otrajā nodaļā apskatīts dezinfekcijas līdzekļu raksturojums. Trešajā nodaļā apskatīts, kāda ir droša dezinfekcijas līdzekļu lietošana un, kas būtu jāievēro, lai to lietošana būtu droša. Ceturtajā nodaļa ir par dezinfekcijas līdzekļu ietekmi uz cilvēka organismu. Piektajā nodaļā apskatīts, kādas ir dezinfekcijas līdzekļu lietošanas prasības paaugstinātas epidemioloģiskās drošības apstākļos. Praktiskais pētījums tika veikts ar kvantitatīvo metodi, darba instruments - anketa. Tika aptaujāti dažādu vecuma grupu respondenti. Bakalaura darbā iegūtie pētījuma rezultāti liecina, ka nedaudz vairāk kā puse jeb 56 % respondenti norāda, ka rokas mazgā biežāk, 35% mazgā rūpīgāk, bet tikai 17% mazgā ievērojot rekomendācijas. Lielākā daļa respondentu (52%) atzīst, ka roku mazgāšanai ikdienā izmanto ūdeni, ziepes un dezinfekcijas līdzekli. Izvirzītā hipotēze, ka apzinoties augsto inficēšanās risku lielākā daļa respondentu regulāri lieto dezinfekcijas līdzekļus roku dezinfekcijai, ievērojot ieteikumus un norādes to lietošanai, ir daļēji apstiprinājusies.

The bachelor's thesis has been developed on the topic "Disinfectant use patterns in society due to increased epidemiological safety ". The aim of the bachelor's thesis is to find out the habits of using disinfectants in society. In the conditions of increased epidemiological safety, the hypothesis is that, being aware of the high risk of infection, the majority of the society regularly uses disinfectants for hand disinfection, following the recommendations and instructions for their use. The work consists of an introduction, 6 chapters, conclusions, proposals and five appendices. The introduction describes the topicality of the topic. To create the theoretical part of the work, 37 sources of information in Latvian and English were compiled and analyzed. The volume of the work is 52 pages. The first chapter deals with the connection of Dorothea Orem's theory of self-care with the topic of the bachelor's thesis. The second chapter deals with the characteristics of disinfectants. The third chapter discusses the safe use of disinfectants and what should be followed to ensure their safe use. The fourth chapter is about the effects of disinfectants on the human body. The fifth chapter discusses the requirements for the use of disinfectants in conditions of increased epidemiological safety. The practical research was carried out with a quantitative method, the working tool - a questionnaire. Respondents of different age groups were interviewed. The results of the research obtained in the bachelor's thesis show that slightly more than a half or 56% of the respondents indicate that they wash their hands more often, 35% wash more thoroughly, but only 17% wash according to the recommendations. The majority of respondents (52%) admit that they use water, soap and disinfectant to wash their hands on a daily basis. The hypothesis that, being aware of the high risk of infection, the majority of respondents regularly use disinfectants for hand disinfection, following the recommendations and instructions for their use, has been partially confirmed. Keywords: disinfection, pandemic, safe use.
Disinfectant use patterns in society due to increased epidemiological safety
Keywords: Medicīna; Dezinfekcija; Pandēmija; Droša; lietošana