Kārļa Ulmaņa reprezentācija laikrakstā „Rīts” (1934. gada augusts – 1940. gada augusts) - Spravņikova, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba „Kārļa Ulmaņa reprezentācija laikrakstā „Rīts” (1934. gada augusts – 1940. gada augusts)” mērķis ir noskaidrot, kā mainījās Kārļa Ulmaņa reprezentācija laikrakstā „Rīts” no 1934.gada augusta līdz 1940.gada augustam. Teorētiskajā daļā ir izklāstītas reprezentācijas teorijas, no kurām galvenās veido P. Bergera, T. Lukmana, S. Hola un S. Moskovici atziņas. Tāpat iekļauts arī politiskās mediatizācijas un mediju konstruētās realitātes apraksts, kā arī ieskats vēsturiskajā kontekstā un laikraksta ideoloģijā. Metodoloģijā ir aprakstītas pētniecības metodes – kvantitatīvā kontentanalīze un vēsturiskā diskursa analīze. Empīriskajā daļā ir metožu pielietojums, pētot laikrakstu „Rīts”. No analizētajiem rezultātiem izriet, ka K. Ulmaņa reprezentācija laikrakstā „Rīts” ir krasi mainījusies, ko ir ietekmējusi politiskā režīma maiņa. K. Ulmaņa vadoņa un tautas glābēja diskursu nomaina posta izraisītāja un naudas izspiedēja diskurss. Atslēgas vārdi: reprezentācija, diskursa vēsturiskā analīze, kontentanalīze, Kārlis Ulmanis, laikraksts „Rīts”.

The aim of the bachelor thesis „Representation of Karlis Ulmanis in the newspaper „Rits” (August, 1934 – August, 1940)” is to explore how changed representation of Karlis Ulmanis in the newspaper „Rits” from August 1934 to August 1940. In the theoretical part are set out representation theories from which the main form P. Berger, T. Lukman, S. Hall and S.Moskovici knowledge. Also is included description of political mediatization and media constructed reality, and insight into historical context and newspaper ideology. The methodology is described research methods – content analysis and discourse analysis. Empirical part consists the usage of the methods in newspaper „Rīts”. From the analyzed results follows that in the newspaper „Rits” representation of K. Ulmanis is radically changed by the influence of political regime change. K. Ulmanis’ popular leader and savior discourse changed the cause of misery and money extortioners discourse. Keywords: representation, historic discourse analysis, content analysis, Karlis Ulmanis, newspaper „Rīts”.
Representation of Karlis Ulmanis in the newspaper „Rits” (August, 1934 – August, 1940)
Keywords: Komunikācijas zinātne