Nestriktu metriku lietojums vārdu salīdzināšanā - Lucis, Edvards (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbā tiek apskatītas un definētas dažādas metrikas, t-normas un t-konormas, tiek parādī- ta konstrukcija stingrām nestriktām aproksimējošām un divu veidu parametrizētām metrikām, kuras salīdzina galīgas un bezgalīgas simbolu virknes. Tiek izveidota programma Visual Studio programmēšanas vidē, ar kuras palīdzību tiek veikta skaitlisku rezultātu izdruka virknēm dažā- dos garumos pie dažādiem parametriem, lai iegūtu konkrētu informāciju par visa vārda būtību. Šie skaitliskie rezultāti tiek aplūkoti, salīdzināti un analizēti.

In this paper we will take a look and define different metrics, t-norms and t-conorms, we will show construction for strong fuzzy approximating metrics and two types of parameterized metrics, which compares finite and infinite symbol strings. Program was made in programming environment Visual Studio, which helps to print out numerical results for strings in different lengths with different parameters, so we can get specific information about the word as a whole. These numerical examples are compared an analyzed.
The use of fuzzy metrics in comparing word
Keywords: Matemātika; nestriktas metrikas; t-norma; t-konorma; parametrizēta metrika; simbolu virknes