Lapu koksnes lignīna iegūšana no hidrolizētā lignocelulozes blakus produkta, tā ķīmiskais sastāvs un īpašības - Livča, Sandra (Latvijas Universitāte, 2013)
Eksperimentālajā daļā izdalīts apses natronlignīns no laboratorijas melnā atsārma, kas iegūts hidrolizēto apses skaidu delignifikācijas procesā pēc natronmetodes. Šajā maģistra darbā raksturots izdalītā lignīna ķīmiskais sastāvs, pielietojot dažādas lignīna ķīmijas klasiskās analītiskās metodes, UV un FT-IR spektroskopiju. Tika izpētītas apses natronlignīna šķīduma virsmas aktivitāti fāzu robežvirsmā šķīdums-gaiss un tā daļiņu izmēri un dzeta potenciāls ūdens šķīdumos, izmantojot Zetasizer Nano SZ ierīci. Ir parādītas lignīna stabilizējošās īpašības rapšu eļļa-ūdens emulsijā atkarībā no tā koncentrācijas un vides pH. APSES LIGNĪNS, DZETA POTENCIĀLS, DAĻIŅU IZMĒRS, EMULSIJAS, VIRSMAS AKTIVITĀTE

In the experimental part, aspen natron lignin was obtained from laboratory black liquor by soda delignification process of hydrolysed aspen wood sawdust. The chemical composition of isolated lignin was characterized by using several analytical lignin chemistry methods, UV and FT-IR spectroscopy. The surface activity at the air-water interface for the aspen lignin solutions in an interval of 3,2 - 10,3 was studied. The sizes and the values of zeta potential of the aspen lignin macromolecule associates were investigated by Zetasizer Nano SZ depending on the solution pH and ionic strength. The stabilizing properties of the lignin are investigated by the example of “oil/water” emulsions. ASPEN LIGNIN, DZETA POTENTIAL, EMULSION, PARTICLE SIZE, SURFACE ACTIVITY
Hardwood lignin extraction from hydrolyzed lignocelluloses waste product, its chemical content and properties
Keywords: Ķīmija