Pirmsskolas un jaunāko klašu vecuma bērnu ar uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu kardiovaskulārās reaģēšanas īpatnības uz psihoemocionālu stresu - Voložonoka, Ludmila (Latvijas Universitāte, 2011)
Sirds ritma variabilitātes (SRV) analīze ļauj novērtēt psiho-somātisko reakciju īpatnības. Joprojām ir pretrunīgi dati par bērnu ar uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu (UDHS) SRV parametriem. Darba mērķis: noskaidrot bērnu ar UDHS kardiovaskulārās reaģēšanas īpatnības psihoemocionālā stresā. Apsekoja 45 bērnus ar UDHS, pārbaudāmās personas iedalīja divās vecuma grupās (5-7,5 un 7,5-9 gadi), katrs vecumposmu iedalīja divās apakšgrupās atkarībā no ADHS tipa. Bērniem ar ADHD pastāvēja SRV īpatnības gan mierā, gan psihoemocionālā stresā. Mierā bērniem ar uzmanības deficītu prevalēja HF svārstības, kas stresā pieauga jaunākajā grupā; vecākajā grupā stress izsauca LF svārstību augumu. Bērniem ar hiperaktivitāti stresā palielinājās LF. Stress indeksa maksimālās vērtības bija vērojamas atjaunošanās periodā visiem bērniem. Stresā PPG līknes relatīvā amplitūda pieauga bērniem ar uzmanības deficītu, bet samazinājās bērniem ar hiperaktivitāti.

Heart rate variability (SRV) analysis has been recognized as an informative organism’s vegetative equilibrium determination. Still the data is conflicting on children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder SRV parameters in rest and psycho-emotional conditions. The aim of present study was to examine ADHD children cardiovascular response in psycho-emotional stress, using methods of the SRV analysis, as well as PPG method. The study included 45 children with ADHD. SRV spectral analysis demonstrated that children with ADHD show SRV peculiarities in rest as well as in psycho-emotional response. In heart pace of children with attention deficit signs prevailed HF band in rest, the psycho-emotional stress caused HF grew in younger group and increase in LF band in the older group. Whereas psycho-emotional stress caused increase in LF rate in children with hyperactivity, the rate remained high in recovery period. Stress index showed its maximum in the recovery period for all children.
Cardiovascular response features to psychoemocional stress in preschool and junior age children with Attentition Deficit Hyperactivity Disorder
Keywords: Bioloģija