Asimptomātiskas koronārās artērijas slimības izplatība un smaguma pakāpe pacientiem ar perifēro artēriju slimību: koronārās datortomogrāfijas angiogrāfijas (CCTA), no datortomogrāfijas iegūtā frakcionētā plūsmas rezervāta (CT-FFR), Agatstona skaitļa un invazīvās koronārās angiogrāfijas (ICA) salīdzinājums - Sigl, Anaïs Sophie (Latvijas Universitāte, 2025)
Fons: Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē. Tās bieži izpaužas kā koronārā sirds slimība un perifēro artēriju slimība (PAS). Asimptomātiska koronārā artēriju slimība (KAS) pacientiem ar PAS bieži netiek diagnosticēta savlaicīgi, kas palielina nelabvēlīgu iznākumu risku. Lai gan abas slimības veidojas līdzīgu aterosklerotisku mehānismu dēļ, KAS pacientiem ar PAS bieži paliek neatklāta. Mērķis: Novērtēt asimptomātiskas koronārās artēriju slimības (KAS) izplatību un smaguma pakāpi pacientiem ar perifēro artēriju slimību (PAS), kā arī izvērtēt neinvazīvo attēldiagnostikas metožu — koronārās CT angiogrāfijas (KCTA), CT atvasinātās frakcionētās plūsmas rezerves (CT-FFR) un Agatstona kalcija skaitļa — diagnostisko precizitāti, salīdzinot ar invazīvo koronāro angiogrāfiju (IKA) kā zelta standartu. Papildus tika analizēta arī stenozes smaguma pakāpe un bojājumu lokalizācija. Materiāli un metodes: Šī bija prospektīva analīze, kurā izmantoti dati no SCOREPAD pētījuma, kas veikts Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Pētījumā iekļauti pirmie 100 pacienti ar simptomātisku perifēro artēriju slimību (PAS), kuriem veikta veiksmīga apakšējo ekstremitāšu revaskularizācija. Tika izslēgti pacienti ar sirds slimību anamnēzē, miokarda infarktu, iepriekšēju koronāro izmeklēšanu vai revaskularizāciju (PCI vai CABG). 14 dienu laikā pēc revaskularizācijas pacienti tika randomizēti, lai saņemtu vai nu tikai optimālu medikamentozu terapiju (OMT), vai OMT papildinātu ar KCTA un CT-FFR. Šajā apakšpētījumā tika analizēti pacienti, kuri saņēma attēldiagnostiku, novērtējot asimptomātiskas KAS izplatību un smaguma pakāpi, izmantojot KCTA (≥50% stenoze), CT-FFR (≤0,80) un Agatstona kalcija skaitli (>400). Pacienti tika nosūtīti uz invazīvu koronāro angiogrāfiju (IKA), ja CT-FFR bija ≤0,80, ja kreisās galvenās artērijas (LM) stenoze bija ≥50%, vai ja KCTA tika konstatēta ≥70% sašaurināšanās kādā no proksimālajiem koronārajiem segmentiem (RCA, LAD, LCX). IKA tika veikta, lai apstiprinātu bojājumu anatomisko smagumu, lokalizāciju un funkcionālo nozīmi, kas konstatēti ar neinvazīvajām metodēm. Rezultāti: Pētījumā iekļauti 100 pacienti (vidējais vecums 66,03 gadi; 20 sievietes, 80 vīrieši). No tiem 70 pacientiem (70%) tika konstatētas pozitīvas atrades KCTA, un 62 pacientiem (62%) — pozitīvas CT-FFR. Visiem 60 pacientiem, kuriem tika veikta invazīvā koronārā angiogrāfija (IKA), tika konstatēta nozīmīga KAS. Pētījumā tika atklāta augsta iepriekš nezināmas, bet klīniski nozīmīgas KAS izplatība, īpaši kreisajā priekšējā dilstošajā artērijā (LAD) un labajā koronārajā artērijā (RCA). Neskatoties uz salīdzinoši nelielo pacientu skaitu, CT-FFR iekļaušana klīniskajā praksē palielināja diagnostisko pārliecību par aptuveni 8%. Secinājumi: Šis pētījums parāda augstu agrāk nezināmas, bet klīniski nozīmīgas KAS izplatību asimptomātiskiem pacientiem ar PAS, īpaši LAD un RCA artērijās. Rezultāti atbalsta anatomisko (KCTA), funkcionālo (CT-FFR) un kalcifikāci

Background: Cardiovascular disease, the leading global cause of death, commonly manifests as coronary and peripheral artery disease (PAD), with asymptomatic coronary artery disease (CAD) in PAD patients often delaying diagnosis and increasing the risk of adverse outcomes. Although both conditions arise from similar atherosclerotic mechanisms, CAD frequently remains undetected in patients with PAD. Aim: To assess the prevalence and severity of asymptomatic coronary artery disease (CAD) in patients with peripheral artery disease (PAD), and to evaluate the diagnostic performance of non- invasive imaging modalities—including coronary CT angiography (CCTA), CT-derived fractional flow reserve (CT-FFR), and Agatston calcium scoring—compared to invasive coronary angiography (ICA) as the reference standard, with additional analysis of stenosis severity and lesion distribution. Materials and Methods: This prospective analysis utilized data from the SCOREPAD study conducted at Pauls Stradins Clinical University Hospital. The study included the first 100 patients with symptomatic peripheral artery disease (PAD) who had undergone successful lower extremity revascularization. Patients with a history of cardiac disease, myocardial infarction, prior coronary imaging, or coronary revascularization procedures (PCI or CABG) were excluded. Within 14 days post-revascularization, participants were randomized to receive either best medical therapy (BMT) alone or BMT plus coronary CT angiography (CCTA) and CT-derived fractional flow reserve (CT- FFR). This sub-study focused on patients in the imaging arm, assessing the prevalence and severity of asymptomatic coronary artery disease (CAD) using CCTA (≥50% stenosis), CT-FFR (≤0.80), and Agatston calcium scoring (>400). Patients were referred for invasive coronary angiography (ICA) if CT-FFR was ≤0.80, if stenosis in the left main (LM) artery was ≥50%, or if ≥70% narrowing was identified in a proximal coronary segment (RCA, LAD, LCX) on CCTA. ICA was performed to confirm the anatomical severity, location, and functional significance of lesions identified through non-invasive imaging. Results: This study included 100 patients (mean age 66.03 years; 20 females, 80 male). Among them, 70 patients (70%) showed positive findings on coronary CT angiography (CCTA), and 62 patients (62%) were positive on CT-derived fractional flow reserve (CT-FFR). All 60 patients who underwent invasive coronary angiography (ICA) also demonstrated significant coronary artery disease (CAD). The study revealed a high prevalence of previously undiagnosed yet clinically relevant CAD, particularly involving the left anterior descending artery (LAD) and right coronary artery (RCA). Despite the modest sample size, incorporating CT-FFR into routine clinical workflows was associated with an estimated 8% increase in diagnostic confidence. Conclusion: This study demonstrates a high prevalence of previously undiagnosed, but clinically significant CAD in asympt
Prevalence, severity, of asymptomatic coronary artery disease in patients with peripheral artery disease: comparison of coronary computed tomography angiography (CCTA), computed tomography-derived fractional flow reserve (CT-FFR), Agatston scoring, and invasive coronary angiography (ICA)
Keywords: Medicīna; Peripheral artery disease (PAD); Coronary artery disease (CAD); Coronary CT angiography (CCTA); CT-derived fractional flow reserve (CT-FFR); Agatston calcium score