Psihoemocionālo un ergonomisko darba vides riska faktoru saistība ar farmaceitu un farmaceitu asistentu darbaspējām - Šulce, Līga (Latvijas Universitāte, 2016)
„Psihosociālo un ergonomisko darba vides risku saistība ar farmaceitu un farmaceita asistentu darbspējām”. Darba autore: Līga Šulce. Darba zinātniskā vadītāja: asoc. prof., Dr. med. Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 88 lpp., ietver 46 attēlus, 4 tabulas, 7 pielikumus, 63 informatīvos avotus. Maģistra darbs sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par farmaceitu un farmaceita asistentu profesiju, kā arī ergonomiskiem un psihosociāliem riskiem, un darbspējām. Literatūras analīze liecina, ka farmaceiti un farmaceita asistenti savā ikdienas darbā saskaras ar psihosociāliem un ergonomiskiem riskiem. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes, bet trešajā daļā ir iegūto datu apkopošana un rezultātu analīze un izklāsts. Maģistra darbā izstrādāti priekšlikumi darba aizsardzības pasākumiem. Pētījumā secināts, ka ergonomiskie un psihosociālie riski būtiski ietekmē farmaceitu un farmaceita asistentu darbspējas. Izstrādātas praktiskās rekomendācijas. Izmantotās metodes: nodarbināto aptauja, Somijas 5 baļļu puskvantitatīvā metode, REBA metode, ergonomisko risku ātrā ekspozīcijas kontrole (ĀEK metode), psihosociālo risku novērtēšanas metodes (Work positive anketa, THE WHO-5 Well-Being Index metode), darbspēju indeksa aprēķināšanas metode. Atslēgvārdi: ergonomika, psihosociālie riski, darba vide, farmaceiti, farmaceita asistenti, darbspējas

“Psychosocial and ergonomic workplace risk factor’s relation to pharmacists and assistant pharmacists work ability”. Author: Līga Šulce. Head of scientific research: asoc. prof., Dr.med. Ženija Roja. The master paper is written on 88 pages. It includes 46 figures, 4 tables, 7 annexes and 63 information sources. The master paper includes 4 parts. In the first part there is gathered and analyzed literature about pharmacist and pharmacist assistant professions, and also ergonomic and psychosocial workplace risks, and work ability. Analyzed literature shows that pharmacists and pharmacist assistants has psychosocial and ergonomic workplace risks in their daily work life. In the second part there are described methods that were used in the research. In the third part there are shown obtained data and results. In this master paper are developed work safety suggestions. Research shows that ergonomic and psychosocial risks significantly affect pharmacists and pharmacist assistant’s work ability. There are also developed practical recommendations. Methods that were used: employee survey, Finnish 5-point risk assessment method (semi-quantitative), REBA method, Quick Exposure Check (QEC) method, Work Positive questionnaire, THE WHO-5 Well-Being Index, Work Ability Index (WAI) questionnaire. Keywords: ergonomics, psychosocial risks, workplace, pharmacists, pharmacist assistants, workability
Psichoemotional and ergonomic work environment risk factors relation to pharmacists and assistant pharmacists work ability
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; ergonomika; psihosociālie riski; darba vide; farmaceiti; farmaceita asistenti