Raksturīgākās tendences latviešu aktieru sarakstītajās grāmatās 21.gadsimtā - Putāne, Dace (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba „Raksturīgākās tendences latviešu aktieru sarakstītajās grāmatās 21. gadsimtā” mērķis ir raksturot aktieru- rakstnieku rakstības manieri. Bakalaura darbā apskatītās grāmatas ir biogrāfiska liecība par noteiktu laikmetu, personām un sabiedrību tajā, tomēr galvenās atšķirības darbos ir izvēlētais žanrs, kurā grāmata sarakstīta. Tāpēc svarīgi ir noteikt vēsturisko laika posmu, kas tiek portretēts grāmatās, un tā ietekmi un aprakstītajiem notikumiem. Iedalīt grāmatās portretētās personas pēc to nozīmīguma. Noteikt, kuri teātri, kurā laika periodā ir visvairāk aprakstīti autoru darbos. Noteikt kādos žanros ir sarakstītas grāmatas. Cik liels ir autoru subjektīvais skatījums uz personām, teātri un notikumiem. Bakalaura darbs tiek sadalīts trīs daļās - pirmajā tiek sniegta informācija par grāmatu autoriem, otrā tiek apskatītas personas un objekti, kurus autori portretē un laikmets, kurš tiek aptverts grāmatās. Trešā daļā pētītas līdzīgās un atšķirīgās vēstījuma īpatnības, izvēlētā žanra īpatnības, apskatīts kā parādās autoru subjektīvisms un kā tas iespaido grāmatu lasītāju, kā autoru emocionalitāte iespaido darbu intonāciju. Darba apjoms 57 lappuses, izmantoti 17 avoti un 29- teorētiskā literatūra. Atslēgvārdi: Aktieri, teātris, žanrs, biogrāfiskais, memuāri.

The goal of bachelor work- „Typical trends of Latvian actors written books in the 21st century” is to describe actor-writers manner of writing. The Bachelor's work disposed books are biographical evidence of a certain age, persons and society in it, however the major difference is the genre in which books are written in. Therefore it is important to determine the historical period of time, which is shown in actor-writers books, and the impact on events that are described. It is also important to divide persons described in books by their importance, to determine which of the theaters in which period of time are the most frequently mentioned in authors works, and finally to identify in which genre books are written in. How big is the authors' subjective view of individuals, theaters and events? Bachelor work is divided in three sections. The first section provides information about the book authors, the second one deals with people, objects and age that authors have included in books. The third part explores similarities and differences in specialty of message, specialty of selected genre. Third part also shows how the bias of authors impacts the reader, how the emotionality of authors affects the intonation of works. The bachelors work contains of 57 pages, 17 sources and 29- theoretical literature used. Keywords: Actors, Drama, Genre, Biographies, Memoirs.
Typical Trends in Latvian Actors Written Books of the 21st Century
Keywords: Filoloģija