Stratēģiskas tiesvedības un žurnālistu aizsardzība pret tām Latvijā - Sadovskis, Toms (Latvijas Universitāte, 2020)
Stratēģiskas tiesvedības pret žurnālistiem ir veids, kā personas var izmantot savas tiesības uz jautājuma izskatīšanu tiesā ļaunprātīgā nolūkā – lai iesaistītu atbildētāju ilgstošā tiesu procesā, tādā veidā patērējot atbildētāja laika un finanšu resursus, kā arī iebiedētu žurnālistus un radītu atvēsinošu efektu citos žurnālistus. Autora mērķis šajā darbā ir noskaidrot, vai Latvijā žurnālisti ir pietiekami aizsargāti pret stratēģiskām tiesvedībām un vai ar stratēģiskām tiesvedībām ir iespējams ierobežot mediju brīvību Latvijā, kā arī rast risinājumus mediju brīvības stiprināšanai. Šajā darbā autors secina, ka kopumā mediju brīvība Latvijā nav apdraudēta, taču atsevišķos tiesvedību gadījumos ir saskatāmas stratēģisku tiesvedību pazīmes. Mediju brīvības stiprināšanai ir nepieciešami grozījumi gan Krimināllikumā, gan Civilprocesa likumā.

Strategic lawsuits against journalists are the way in which individuals can exercise their right to a judicial review for abusive purposes, to involve the defendant in lengthy judicial proceedings, thereby consuming the time and financial resources of the defendant, and to intimidate journalists and create a chilling effect on other journalists. The author's aim in this work is to ascertain whether journalists in Latvia are sufficiently protected against strategic litigation and whether strategic lawsuits can limit media freedom in Latvia, as well as find solutions to strengthen media freedom. In this work, the author concludes that, in general, media freedom in Latvia is not at risk, but in certain cases of legal proceedings there are signs of strategic lawsuits. Strengthening media freedom requires amendments to both the Criminal Law and the Civil Procedure Law.
Strategic lawsuits and protection of journalists against them in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Vārda brīvība; Mediju brīvība; Tiesības uz taisnīgu tiesu; Stratēģiskas tiesvedības; Gods un cieņa