Valsts atbalsts cietušajam - Veide, Alise (Latvijas Universitāte, 2015)
Latvijas Republikas Satversmes 92.pantā noteikts: „Nepamatota tiesību aizskāruma gadījumā ikvienam ir tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu”. Ilgus gadus minētais konstitūcijas pants tika saprasts tādējādi, ka ikvienam ir tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu no tās privātpersonas, kura nepamatoti aizskārusi otra tiesības. Šobrīd droši var apgalvot, ka arī valstis ir iesaistījušās un atbalsta savus pilsoņus nepamatotu tiesību aizskārumu gadījumā, nodrošinot tiem materiālu, emocionālu un juridisku atbalstu. Emocionālo palīdzību var nodrošināt, sniedzot cietušajam psiholoģiskas konsultācijas un rehabilitācijas pakalpojumus, materiālo palīdzību ar cietušo kompensācijas sistēmu, juridisko palīdzību ar valsts nodrošināto juridisko palīdzību. Kā darba mērķis izvirzīts izpētīt šobrīd Latvijā pieejamos valsts atbalsta veidus, salīdzināt ar ārzemēm un apzināt problēmjautājumus, lai sniegtu nepieciešamos priekšlikumus regulējuma pilnveidošanā. Darbā konstatēts, ka, lai arī Latvija jau ir daudz paveikusi, lai aizsargātu cietušos, vēl daudz ir darāms, lai izveidotais cietušo aizsardzības mehānisms būtu ne tikai formāls, bet arī efektīvs. Autore darba ietvaros sniedz priekšlikumus par nepieciešamajiem uzlabojumiem cietušo atbalsta sistēmā kopumā, kā arī izvirza konkrētus priekšlikumus par grozījumiem patreiz spēkā esošajā normatīvajā regulējumā. Atslēgas vārdi: cietušais, valsts atbalsts cietušajiem, valsts kompensācija cietušajiem, valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība.

The Constitution of Republic of Latvia (Section 92) stipulates: „In case of unjustified infringement of rights everyone is entitled to an appropriate compensation”. For many years mentioned above Section 92 of the Constitution people understood in the meaning that everyone is entitled to adequate compensation from the individual, who unjustifiably infringed other rights. At the present, it is clear that countries also involves in supporting their citizens in case of infridgment of rights, by providing them with material, emotional and legal support. Emotional assistance may be provided to the victim of crime by psychological counseling and rehabilitation services, material support by compensation system, legal assistance with the state funded legal aid. The aims of the Master’s theses were to reasearch the types of state aid, to compare them with foreign countries and to identify issues, in order to make sugesstions in improving the existing framework. The Master’s theses shows that Latvia has already done a lot to protect victims rights, but still the existing framework needs to be amended in order to make it more efficient and less formal. Author of theses gives suggestions for victim support system improvements as a whole, as well as provides concrete proposals for the amendments in the present framework. Key words: victim, state aid to victims, state compensation for victims, state funded legal aid.
State support for victims of crime
Keywords: Juridiskā zinātne